Phnom Penh - HCMC - Da Nang - Hoi An

Woensdag en donderdag hebben we verder niet veel gedaan. Beetje rondgelopen door de stad, onder meer over een enorme markt, waar echt ongeveer alles te koop was behalve toeristenzooi. Leuk om te zien. Woensdagavond krijgen we te horen dat de visa een dag langer op zich gaan laten wachten, dus besluiten we vrijdag een kookcursus te doen. Donderdagavond krijgen we dan toch onze visa al en blijken we verschillende data te hebben. De planning was allemaal al complex genoeg voor de komende tijd, nu nog weer wat erger. Vrijdagochtend dus naar de Cambodia Cooking Class, gerund door een Nederlander. We gaan met onze docent, die schijnbaar wel eens op TV is geweest met Rick Stein, aldus de Engelsen in onze groep toch echt wel een erg bekende TV-chef in Engeland, naar de markt. Hier vertelt hij ons meer over de verschillende soorten groente, fruit en vis die we later gaan gebruiken. Terug bij de kookschool maken we eerst loempia's en daarna een vis amok, die heerlijk smaken, al zeggen we het zelf. Er gaat wel wat tijd in zitten, want we moesten eerst een groot aantal ingrediënten fijnstampen! Na de lunch maken we nog een salade van bananaflower en kip en als toetje sticky rice met mango, ook weer erg lekker. 's Avonds eten we bij restaurantje in de buurt en maken ons klaar voor weer een reisdag.

Barry bij onze Amok

Zaterdag nemen we om 8 uur de bus naar Ho Chi Minh City (HCMC). Na alle grensformaliteiten, eerst Cambodja uit, dan Vietnam in, rijden we rond half twee de stad in. Maar het is een erg grote stad en ook heel erg druk dus ruim een uur later zijn we op de plaats van bestemming. Het valt ons meteen op dat het hier weer een stuk Westerser is dan in Cambodja en Laos en dat hier veel meer toeristen komen. We lopen met een man mee naar zijn guesthouse, ergens in een van de vele steegjes in het toeristendeel van de stad. Vrij nieuw guesthouse, dus nette kamers. 's Middags verkennen we de directe omgeving, zodat we de weg al een beetje weten wanneer we hier de 30e terug komen. Dan komen 2 oud-collega's van Barry ons opzoeken en in de tussentijd gaan wij vanaf Da Nang (midden van Vietnam) naar het zuiden zodat we weer op tijd terug zijn in HCMC. Omdat Vietnam best wel groot is, en het traject HCMC - Da Nang met de bus meer dan 20 uur duurt, hebben we besloten om maar met het vliegtuig te gaan. Gisterochtend vlogen we met Vietnam Airlines in ruim een uur naar Da Nang, vanwaar we een taxi hebben genomen naar Hoi An. Erg leuk plaatsje, vrij klein maar met veel bezienswaardigheden. Vandaag hebben we het een en ander bekeken: Japanse brug, Assembly Hall, Ceramic Museum, werkplaats waar je kan zien hoe ze alle souvenirs maken (eigenlijk meer een grote winkel) en een oud familiehuis. Dit huis is al meer dan 200 jaar in de familie en ze wonen hier nog steeds. Je kan daarom alleen de benedenverdieping bezichtigen, maar dit is erg leuk om te zien. We zijn op dat moment de enige toeristen en de dame die op dit moment in het huis woont vertelt ons nog wat over de spullen die hier staan.

Na de bezienswaardigheden lopen we nog een beetje rond en drinken nog wat. Hoi An is een leuk plaatsje, maar helaas wel helemaal gericht op toeristen. Je ziet bijna geen winkels etc. voor lokale mensen, maar alleen maar souvenirs. Om de groepen toeristen te ontwijken zijn we vroeg op pad gegaan en 's middags doen we lekker rustig aan bij het hotel: filmpje kijken, bij het zwembad (!) lezen en internetten. Morgenavond gaan we met de slaapbus naar Nha Trang, ruim 12 uur rijden, waar we dan om 6 uur 's ochtends aankomen. Dus we hopen dat we nog een beetje kunnen slapen onderweg.

Slaapbus?

Dinsdag hebben we verder niet heel veel gedaan. Nog maar eens vroeg op om mooie foto's te kunnen maken in het plaatsje, zonder dat het overlopen is door toeristen. Heel handig daarbij is dat Barry de verkeerde tas meeneemt en dus de camera in eerste instantie nog niet bij zich heeft. Maar rond 7:30 dan toch eindelijk nog wat foto's kunnen maken. De rest van de dag is een beetje relaxen in en rond het hotel. Rond 18:00 moeten we worden opgehaald, dat wordt wat later, maar what else is new.

Als de bus dan eindelijk aan komt moeten we ongeveer rennend de bus in en terwijl we de schoenen uitdoen, rijdt de bus al weer weg. De plaatsen zijn duidelijk niet gemaakt voor mensen met enige lengte en opbergruimte is er ook niet echt. Onderweg heeft de bus elke hobbel in de weg, en dat waren er behoorlijk wat, meegepakt op volle snelheid. Opvallend dat de bus nog niet uit elkaar valt. Dat doorrijden is heel anders dan in bijvoorbeeld Laos, waar de weg over het algemeen eigenlijk beter was, maar als er dan een kuil in de weg zat, werd er netjes afgeremd. Hierdoor slapen we allebei amper en zijn we blij als we rond 6:00 in Nha Trang worden afgezet. We komen terecht in het Nice Hotel, wat voor de paar dollar die een overnachting er kost, nog een opvallend goed service-niveau heeft. Zeker gezien de eerste dagen in Vietnam ons de indruk geven dat het wat duurder is dan bijvoorbeeld Laos en Cambodja, maar ook Thailand. We ontbijten in de buurt en lopen dan even over het strand. Al snel is het weer bloedheet en we gaan even naar de hotelkamer, waar we allebei snel in slaap vallen. Een paar uur later worden we weer wakker en gaan dan maar eens lunchen. Daarna wat geshopt en nog wat aan het strand gedronken.'s Avonds eten we wat bij het Local restaurant, waar ze vooral Italiaanse gerechten hebben. Blijkbaar heeft de bus ons naar Italië gebracht, als dit lokaal is Tongue out

Vanochtend, zoals verwacht, erg vroeg wakker. We lagen er nog niet eens heel vroeg in, maar toch al voor 6 uur wakker. Barry neemt wat foto's vanaf de bovenste verdieping en daarna gaan we even naar het strand, om wat te zonnen terwijl de temperaturen nog aangenaam zijn. Blijkbaar is het een sportieve dag in Nha Trang. Er is een beachvolleybal toernooi, dat op TV wordt uitgezonden en we zien een redelijke groep wielrenners een aantal keer voorbij komen, de ronde van Nha Trang is blijkbaar aan de gang. Na het ontbijt lopen we naar het hotel, waar we wat fietsen huren. We fietsen naar de Po Nagar Cham torens iets ten noorden van Nha Trang. Beetje commercieel opgezet, zoals wel meer hier in Vietnam, maar wel weer even leuk om te zien. De Cham zijn afstammelingen van het Champa koninkrijk, wat een deel van Vietnam beheerste tussen de 7e en 15e eeuw. Zo leer je nog eens wat. Daarna fietsen we nog langs het atelier van een bekende Vietnamese fotograaf, Long Thanh. Mooie foto's van het dagelijkse leven in Vietnam.

Morgen gaan we weer door naar Ho Chi Minh stad, vanwaar we nog wat uitstapjes hopen te doen voordat Barry's collega's aankomen.

Do as the locals

Na een actieve ochtend (zie vorige verslag) brengen we de rest van onze laatste dag in Nha Trang vrij rustig door: lunchen in het Same same but different cafe, wat drinken op het terras van de Louisiana Brewery waar ze verschillende bieren hebben die ze hier zelf brouwen. Daarna even op het strand liggen en over de boulevard struinen waar veel Vietnamezen eind van de middag komen om te socializen, sporten, vliegeren, etc.

Vrijdag staan we op tijd op, we gaan vandaag met de bus naar Ho Chi Minh City. We hadden geen zin om weer een hele nacht wakker te liggen in een rijdende bus, dus daarom gaan we nu maar overdag. We zitten wel weer in een slaapbus, dus we kunnen lekker liggen terwijl we een beetje lezen. Rond 19.00 pas in Ho Chi Minh City, maar we hadden al een kamer gereserveerd bij het hotel waar we de vorige keer ook zaten, dus geen zoektocht deze keer. We hebben nu een kamer aan de voorkant van het hotelletje, dus met balkon! We gaan eten bij Go2BBQ, waar ze aan tafel je gerecht komen bbq-en voor je, hartstikke leuk!

Winkeltje in ons steegjeWe wilden nog naar Vung Tau, waar een vliegerfestival wordt gehouden, maar als blijkt dat het bijna 50 dollar gaat kosten alleen om er te komen, besluiten we maar om hier vanaf te zien. Hierdoor hebben we wat extra tijd in Ho Chi Minh, en we besluiten om eerst maar eens visa te gaan regelen voor China, dit kost namelijk 4 werkdagen. Daarna gaan we een beetje door de stad lopen, eten wat in het Diamond Plaza winkelcentrum, kijken He's just not that into you in de bioscoop en op de terugweg komen we langs het 23/9 park, waar weer veel mensen aan het sporten zijn, ook aerobics. Echt heel grappig om te zien: grote boxen, 5 instructrices en tientallen Vietnamezen (en een enkele toerist) die mee doen. We eten bij een Indiaas restaurant bij ons in het steegje, weer erg lekker!

Gister hebben we echte zondag gehouden. Eerst lekker uitslapen, daarna ergens ontbijten en toen op weg naar de dierentuin. Het verkeer in Ho Chi Minh City is heel erg druk, naast bussen, vrachtwagens, auto's en fietstaxi's (cyclo's) stikt het hier vooral van de brommertjes/scooters. Verkeerslichten, strepen op de weg (doorgetrokken streep, zebrapad, etc.) zijn puur ter decoratie en dus is oversteken nog een hele klus. Maar we worden er al best handig in. In het begin liepen we nog snel mee met de lokale bevolking, maar gister liepen we hen er zelfs uit! Na 3 kwartier komen we bij de dierentuin. De entree is 12.000 dong (ongeveer 0,50 euro) en daarvoor zie je nog best veel dieren. De hokken liggen verspreid over een groot park, maar zijn wel anders dan we in Nederland gewend zijn. Vrij klein en wat helemaal opvalt: veel afval in de hokken. Plastic zakjes, blikjes en flesjes, liggen in meerdere hokken bij de beesten. Ze gaan hier toch iets anders met dieren om dan wij gewend zijn. Als we in het reptielenhuis zijn, doen we een schokkende ontdekking. Bij de slangen zit een levend konijn in, de slangen liggen in het water en het konijn ligt half in het water en probeerde eruit te komen! We lopen snel door. In Europa is levend voer verboden, maar hier blijkbaar niet. Na de dierentuin even lunchen en daarna wandelen we weer terug naar het hotel. 's Avonds eten we bij Bread & butter, klein restaurantje met Engels/Australisch eten, was wel wat duurder (12,75 euro voor 2 personen), maar dat was het zeker waard, vooral de chocoladepudding was erg lekker. We zijn al helemaal gewend aan de lage prijzen hier en vinden dit nu dus vrij duur. In een restaurantje waar we met de bus stopten, vroegen ze 15.000 dong (0,65 euro) voor een merkloos blikje cola, dat vonden we echt belachelijk en hebben we dus ook niet gekocht.

Vandaag weer een relaxdagje, lekker laat eruit, ontbijten, beetje lezen, verhaaltje tikken voor de website en vanavond eten met Arjan en Sieger (oud-collega's van Barry) waarmee we de komende week Ho Chi Minh City en omgeving gaan verkennen.

Onweer, regen en zonneschijn

Maandagavond zijn Sieger en Arjan in Ho Chi Minh aangekomen en dus valt er weinig meer te doen dan wat eten en drinken en beetje bijkletsen. De volgende dag spreken we redelijk vroeg af, zodat we niet in de ergste hitte door de stad heen lopen. We lopen eerst door het park naar de markt, langs de opera en Hotel de Ville en het Rex Hotel en dan besluiten we maar een eerste stop te doen bij een barretje, het is goed 9 uur, maar we zweten al behoorlijk. Dan door naar de Notre Dame, het postkantoor en dan even langs bij de supermarkt in de Diamond department store voor weer wat drinken. We bezoeken het Military museum, maar dit valt een beetje tegen. Het History Museum gaat net dicht dus we lopen door naar de Jade Emperor Pagoda, hele mooie tempel met bijzondere inval van het zonlicht! We lunchen bij Tous les jours, waar ze erg lekkere broodjes hebben en gaan dan naar het Independence Palace, waar we een rondleiding krijgen. Tegen het einde van de rondleiding begint het enorm te regenen, maar als de afsluitende video af is, klaart het net weer op. Als we wat drinken in de buurt van het hotel begint het weer te onweren en komt het echt met bakken uit de lucht. We blijven nog maar even hangen in dit barretje. 's Avonds eten we bij Mimosa, erg lekker, en drinken nog wat bij een barretje.

Cao Dai tempelWoensdagochtend weer vroeg op, vandaag gaan we mee met een excursie. Eerst een flinke rit naar de Cao Dai tempel in Tay Ninh, zeer kleurrijk en apart om te zien! Om 12.00 uur begint er een ceremonie waar we een stukje van zien. Hierna gaan we door naar Cu Chi tunnels waar onze gids ons rondleidt. Hij laat zien hoe de verschillende boobytraps werken en hoe de Vietnamezen de tunnels gebruikten. Halverwege kan je zelf schieten met een AK47, en Barry, Sieger en Arjan kopen wat kogels. Doordat er veel mensen willen schieten liggen we wel een beetje achter op de groep, omdat de gids, Mr Thong, al na een paar minuten door is gelopen. Dus snel er achter aan, helaas hierdoor vrij weinig tijd om echt helemaal door de tunnels heen te gaan. Maar zelfs deze tunnels, die al groter zijn gemaakt voor de toeristen zijn nog erg klein en benauwd. 's Avonds eten bij de Go2BBQ waar we al eerder zijn geweest.

Donderdag doen we een rustigere dag, relaxt ontbijten, kopje koffie drinken en dan besluiten we naar het Dam Sen Waterpark te gaan. Met de taxi erheen, maar we worden bij het Dam Sen pretpark afgezet, dus nog paar minuutjes lopen naar de goede ingang. Het pretpark is erg rustig, maar als we het waterpark inkomen zit het vol met kinderen. Er staan ook een 20 bussen op de parkeerplaats, waarschijnlijk allemaal op schoolreisje. Dus in de wandering river een grote file door al die kinderen die allemaal om het hardst 'Hello!' roepen, grappig! Nog een aantal glijbanen gedaan en verder beetje gerelaxed op onze ligstoelen. Terug bij het hotel van Arjan en Sieger drinken we nog wat in de bar en blijkt dat Nederland-Macedonie integraal wordt uitgezonden, dus we zitten hier nog even. Marianne gaat de paspoorten ophalen, maar dan blijkt dat we nog geen visum hebben. Ze hadden bij de Chinese ambassade ook het arrival/departure kaartje nodig, wat we er juist uit hadden gehaald op verzoek van het kantoortje dat alles zou regelen! Grr! We hebben te weinig tijd om het hier nu nog te regelen, dus gaan we het in Hanoi maar proberen. 's Avonds eten we bij Taj Mahal bij ons in het steegje.

Barry met een AK-47Vandaag weer een dagje in de stad, eerste stop is de Sri Mariamman Hindu tempel. We krijgen hier wierook en kaars in onze handen geduwd en nemen het uiteindelijk maar aan. Gebeurd wel vaker en dan moet je daarna wat betalen, zeg maar in plaats van een entreekaartje. Maar als we weg lopen, willen ze 200.000 dong van ons, ruim 8 euro. Dit vinden we echt veel te veel en uiteindelijk geven we ze de keuze: 16.000 of niets. Dan pakken ze de 16.000 dong toch maar aan. Dan naar het War Remnants Museum, erg indrukwekkende foto's van wat hier allemaal gebeurd is. Je kan je niet voorstellen dat mensen elkaar dit aan kunnen doen, en dan helemaal als je bedenkt hoeveel doden en gewonden er onder de gewone bevolking zijn. Hierna door naar het Ho Chi Minh stad museum, dit valt een beetje tegen. Wel mooi gebouw. We lunchen bij Quan An Ngoa, waar het erg druk is, ook veel Vietnamezen. Als we bijna klaar zijn, begint het heel hard te regenen, dus we blijven nog wat langer zitten. Als het iets opgeklaard lijkt te zijn lopen we naar buiten, maar het regent nog steeds best hard, dus nemen we een taxi naar het History Museum. Leuk museum, alleen jammer dat een vrij groot deel op dit moment verbouwd wordt. Op de terugweg naar het hotel gaan we nog langs bij Sheridans, een Ierse pub, waar de heren Guinness drinken. Voor morgen boeken we een excursie naar de Mekong delta, net even gedouched en zo wat eten.

Wat is het koud he!

Zaterdag staat al weer vroeg de wekker. Acht uur gaan we op weg naar My Tho. Het is een feestdag en erg druk op de weg, waardoor we ruim een uur later op de plaats van bestemming aankomen. Vanuit My Tho gaan we met een boot de Mekongdelta in, eerste stop Schildpaddeneiland, waar we met een kleiner bootje in groepjes de kanaaltjes invaren. We worden afgezet bij een plek waar ze kokosnootsnoep maken, erg lekker. Na de lunch gaan we met roeibootjes een stukje varen naar een plek waar we wat fruit kunnen proeven. Vers jackfruit blijkt toch best lekker te zijn, nadat we het een keer in Nederland een keer uit een blikje hadden gehad en dat duidelijk niet lekker was. We lopen een stukje over het eiland en mogen nog wat honingthee en bananenlikeur proeven. De ene tourist-trap na de ander. Beetje jammer, maar te verwachten. We zijn een stukje over de Mekong geweest, daar ging het om. Die avond eten we bij een tentje waar ze de meest onoverzichtelijke kaart hebben, die we ooit gezien hebben, maar het eten is gelukkig wel lekker. Daarna nog even wat cocktails drinken bij Stella en weer een dag voorbij.

Marianne met een Vietnamees hoedje

Zondag geen wekker, we hebben om tien uur afgesproken bij ons hotel, waarvandaan we een taxi naar Cholon nemen, de Chinese wijk. We lopen langs twee mooie pagodes en langs een straatje waar traditionele kruidenwinkeltjes zijn. Het ruikt er echt heel anders dan in de rest van de stad. We lopen terug naar het centrum van de stad, waarna Barry even gaat uitrusten in het hotel en Marianne bij het zwembad van het hotel van Arjan en Sieger gaat liggen. Het is de laatste avond samen met Arjan en Sieger, maar we zijn alle vier redelijk uitgeput van de week samen.

Maandag gaan we nog even samen ontbijten bij Stella en dan gaan wij op weg naar het vliegveld. Het is veel drukker dan de eerste keer, maar we zitten op een wat nieuwer deel van het nationale vliegveld, waar het er een stuk netter en luxer uitziet. We vliegen op tijd weg en komen ook op tijd aan. Met een busje van Vietnam Airlines gaan we naar het backpackersgedeelte van Hue. Het is bewolkt, regent van tijd tot tijd iets, en opvallend, best koud. Slechts 25 graden of zo, dat zijn we niet meer gewend. In Ho Chi Minh stad was het bloedheet, maar eigenlijk is dat het al sinds Vientiane en dat is anderhalve maand terug. Wel lekker, alleen jammer dat er geen zon is. We zoeken onderdak en rusten daar wat bij. Die avond alleen nog even uit eten en vroeg naar bed.

De volgende ochtend ook nog eens laat er uit. We ontbijten bij een restaurantje, waar de eigenaar een kaartje met een wandeling heeft liggen. Die besluiten we maar enigszins te gaan volgen. Komt toch al redelijk overeen met de plekken waar we zelfs heen wilden. We lopen de Citadel binnen en komen eerst langs een museumcomplex dat dicht lijkt, dan maar door naar de Vlaggentoren en de Negen heilige kanonnen. Daarna gaan we de Keizerlijke stad binnen. We lopen hier best langs rond, er is ook veel te zien. Hoewel er van de oorspronkelijk 150 gebouwen nog maar een 20 echt te zien zijn, zijn die 20 voor het grootste deel (inmiddels weer) in goede staat. Het is inmiddels twee uur geweest, tijd om te gaan lunchen. Als we daar zitten, begint het weer wat de miezeren, we lopen toch maar verder. Eerst langs een stukje van de stad waar een groot aantal vissersboten liggen, langs een tempel en we missen nog een pagode. Het is wat harder gaan regenen, allicht kijken we niet zo goed meer rond. Langs de markt lopen we terug naar het hotel. We boeken een vlucht naar Hanoi en een excursie voor de volgende dag. We eten die avond bij een restaurantje waar ze een kookschool blijken te hebben, was wel leuk geweest. Helaas niet meer mogelijk.

Wierookstokjes in diverse kleurenGisteren zijn we met een dragonboat over de Parfumrivier gevaren. Met een vrij grote groep gaan we langs een aantal bezienswaardigheden langs de rivier. Eerste stop is toch weer een tourist-trap, die bij niemand op de beschrijving stond, maar goed. Daarna door naar Thien Mu pagode en de Hon Chen tempel. Na de, wat karige lunch op de boot, gaan we dan naar de belangrijkste attracties van de trip: de tombes van een aantal voormalige keizers van Hue. De eerste is van Minh Mang, een mooi en groot complex. De tweede is van Khai Dinh. Ondanks dat deze veel kleiner is, is deze veel mooier. Mooier gedecoreerd, mooi op een berg gelegen. De derde, die van Tu Duc, moet het net als de eerste weer hebben van de ligging in het bos en tussen water. Onderweg ook nog gestopt bij een tourist-trap, die wel vermeld stond, waar ze de Vietnamese punthoedjes en wierookstokjes maken. Leuk om even te zien, hoewel het meer een winkel was dan een plek waar ze het echt maakten.

Vandaag vliegen we naar Hanoi, waar we eigenlijk nog geen idee van hebben wat er precies te zien is. De Lonely Planet er zo maar eens op naslaan.