No thank you

Na de donderdagochtend nog een beetje te hebben rondgelopen in Penang, worden we rond 14:15 opgehaald door de taxi. We zijn ruim op tijd op het vliegveld en kunnen meteen inchecken. Helaas is Penang geen heel groot vliegveld, dus niet vol met winkeltjes. Een Amerikaanse vrouw die we spreken, vind het ook al niets. Rond 16:30 moeten we richting gate, maar ruim na 17:00 is het vliegtuig er nog niet. We moeten vliegen om 17:25. Het vliegtuig komt een goede 10 minuten voor tijd aan, maar desondanks hebben we maar 1 of 2 minuten vertraging. Op naar Bangkok, waar we zelfs voor geplande tijd aankomen. Snel door de douane, tassen ophalen en met een taxi naar het hostel, dat we hebben geboekt. We lezen in onze gids over 500-700 baht voor een taxirit en dan moet je al niet worden afgezet. Onze chauffeur vraagt echter netjes of we over de snelweg (dus tol betalen) willen en als we een half uurtje later bij Thaicozy House aankomen, hoeven we maar 450 baht te betalen (nog geen 10 euro). Ons hostel ligt vlak bij de Khao San, de bekendste backpackers/toeristenstraat van Bangkok, en daar in de buurt gaan we dan ook even eten en dat is erg lekker. De Khao San is een enorm drukke straat vol met winkels, guesthouses, barretjes, restaurants en dan nog een verzameling aan straatverkopers die je suits, mutsen, tuk-tuk ritjes, tattoos, hangmatten en nog veel meer proberen aan te smeren. Het enige dat je blijft zeggen is 'No, thank you', soms weet je geen eens waar je nee tegen zegt! Er zijn ook heel veel leuke shirtjes te koop en Marianne denkt dat ze daar geen nee tegen kan blijven zeggen! Wink

De volgende ochtend gaan we redelijk vroeg op pad, na een ontbijt dat inclusief is weer. Helaas niet zo lekker als bij Hutton Lodge, maar ach. We lopen naar het Grand Palace en de Wat Phra Kaeo. De entree is vergeleken bij wat we nu overal hebben betaald stevig, maar zelfs ondanks een flinke prijsverhoging nog maar zo'n 7,50 euro. Het terrein is erg groot en de tempel en het paleis zijn erg indrukwekkend. Zo snel we binnenkomen kunnen we ongeveer aansluiten bij een rondleiding, waardoor ons nog het een en ander duidelijk wordt. Na wat drinken bij de toeristische attractie van Bangkok (desondanks nog geen 0,45 euro) lopen we door naar Wat Pho. In deze tempel ligt een enorme Buddha, van zo'n 45 meter. Je weet dat het groot is en toch verbaas je je over de enorme afmetingen. We lopen nog mee met een rijtje mensen die allemaal muntjes gooien in tientallen emmertjes en daarna wordt het tijd eens wat te gaan eten. Het is tenslotte al richting 15:00. De rest van de dag doen we rustig aan.

Wat PhoZaterdagochtend weer vroeg eruit, we verwachten wel een wat rustigere dag. Dat blijkt echter nog wel wat tegen te vallen. Eerst naar het Nationale museum, waar de entree recent blijkt te zijn verhoogd van 40 baht (nog geen euro) naar 200 baht. Het museum is vrij groot en het is enorm druk door veel aanwezige scholieren die met een project bezig te lijken zijn. Rond 11:15 lopen we bij het museum weg en gaan we op weg naar de Chao Phraya boot, een soort van openbaar vervoer boot over de gelijknamige rivier door Bangkok. We stappen uit bij Chinatown, waar het enorm druk is, en lopen naar de Wat Trimit, waar de grootste Buddha, gemaakt van puur goud, staat. Slechts 3 meter hoog en vele miljoenen euro's waard. We lopen weer terug door de drukte naar het bootje en gaan dan rond 14:30 wat eten. Nu nog even aan het kijken of we op Ko Pha Ngan terecht kunnen, dat is onze gewenste volgende stop.

Relaxen op Ko Pha Ngan

Onze bungalowSinds ons vorige reisverhaal hebben we in Bangkok nog het Vimanmek Mansion bekeken, een groot huis gemaakt van teakhout, waar een oud koning van Thailand heeft gewoond. Daarnaast nog enkele tempels, waaronder de Wat Arun, een van de bekendste tempels van Thailand. We hoorden van verschillende kanten verhalen dat onze reis wel erg luxe was, maar afgelopen maandag hadden we een zware dag. We moesten er al om 5.00 uur uit om op tijd te zijn voor de bus naar Chumporn, vanwaar de boot naar onze volgende bestemming, Ko Pha Ngan, vertrok. Rond 12.30 kwamen we aan bij een kantoortje waar we een sticker op kregen met onze bestemming erop en na de lange pier (nouja 'pier', stukken hout met spijkertjes bij elkaar gehouden, en dan 500 meter de zee in), nemen we plaats in de boot. Om 16.30 kwamen we aan op Ko Pha Ngan waar we worden opgehaald door de eigenaar van onze accommodatie: www.shiralea.com. 's Avonds beetje gegeten en stukje over het strand gelopen.

Het zwembadDe afgelopen dagen hebben we eigenlijk niet zoveel gedaan, behalve in de zon liggen bij het zwembad, lezen in de hangmat, filmpje kijken in de bar en een beetje eten en drinken: het bevalt ons prima!

 

Back to Bangkok

Na een achttal dagen in de heerlijke rust van Ko Pha Ngan werd het wel weer tijd om eens wat te gaan doen. Afgelopen dinsdag werden we rond een uur of 7:30 weggebracht door Kung van het resort. De boot terug naar Chumporn zou om 8:30 vertrekken, maar was al te een kwartier te laat. Desondanks gewoon rond 20:30 in Bangkok, zoals in het programma stond vermeld. We hebben via het internet een reservering gemaakt bij het Green House, maar die is niet echt verwerkt. Er zijn nog wel kamers beschikbaar, dus we nemen daar onze intrek. We drinken nog wat en gaan vroeg naar bed, toch wel een vermoeiende dag geweest.

Samen op een olifantDe volgende ochtend hebben we weer geen wekker staan, maar toch nog redelijk vroeg wakker. Vandaag staan er wat minder bekende attracties op de planning. Na een tochtje met een longboat (soort lange speedboat die door het smalle kanaal gaan) voor een habbekrats, beginnen we met het huis van Jim Thompson, een bekende farang (buitenlander) in Bangkok / Thailand. Hij heeft de Thaise zijde schijnbaar bekend gemaakt in de wereld. We krijgen een rondleiding van goed een half uur door het typisch Thaise huis van de man. Leuk om te zien. Daarna door naar het Siam Square, waar een aantal malls bij elkaar zijn. We eten onder in een van de malls, waar de begane grond een ERG grote vreetschuur is, met tientallen verschillende restaurantjes. Daarna gaan we door naar de Erawan shrine, een beeltenis van Brahma, die schijnbaar vooral voor Buddhisten buiten Thailand erg belangrijk schijnt te zijn. Als laatste staat een van de meest aparte bezienswaardigheden van Bangkok op het programma, een beeltenis van een vruchtbaarheidsgod, maar die staat verborgen op een parkeerplaats van een luxe hotel en is niet vindbaar helaas. Terug met de longboat en daarna rusten we wat uit op en rond de Khao San.

Donderdagochtend worden we om 7:00 (hoewel, het wordt 7:15) al opgehaald door een busje, we hebben een excursie naar Kanchanaburi op het programma staan. We zijn pas rond 8:15 weg bij het Thaicozy House, waar we eerder overnacht hebben, 1 straatje verder dan ons huidige guesthouse, en zijn daardoor veel te laat op de eerste plaats van bestemming, de Oorlogsbegraafplaats, waar enkele duizenden, vooral Engelse en Nederlandse, oorlogsgevangen liggen die hebben meegeholpen aan de bouw van de Death Railway. Na een paar minuten op de begraafplaats gaan we door naar het JEATH museum, maar dat stelt behalve een mooi uitzicht op de Bridge over River Kwai weinig voor, we lopen dus al snel een stukje over de brug, die nog wel in gebruik is, maar er gaan maar een 6-tal treinen per dag over. Eigenlijk was het de bedoeling dat we de trein over de brug zouden nemen, maar doordat we veel te laat zijn, gaan we eerst lunchen. Daarna stoppen we even bij de Sai Yok Noi waterval, maar die staat helaas wat droog. Samen op een vlotDesondanks mooi om te zien. Na de waterval rijden we door naar een olifantencentrum, waar de groep zich wat opsplitst. Een Engelse man gaat naar de Tiger Temple, een Nieuw-Zeelands echtpaar gaat lekker relaxen en wij gaan samen met een Koreaans meisje eerst een half uur op een olifant en daarna nog een half uurtje op een bamboe-vlot, heerlijk relaxed dobberen over de kleine Kwai. We komen rond 14:50 het vlot af en moeten snel door, want rond 15:15 moeten we met de trein mee, waar we een ruim uur in zitten. Na de eerste serieuze stop is de trein werkelijk bomvol. Veel mensen van bijvoorbeeld een De Jong Intra groep kunnen niet eens mee. Als we rond 16:30 uitstappen, moeten we snel naar het busje terug en rijden we terug naar Bangkok, waar we rond 19:15 vlak bij het guesthouse worden afgezet. We eten nog wat en lopen nog wat rond.

Vandaag stond er niets op het programma, we zijn maar een dag extra in Bangkok gebleven, omdat het gisteren een erg drukke, vermoeiende dag was. Morgen gaan we naar Ayutthaya, een oude koningsstad van Thailand. Vandaag hebben we rustig ontbeten bij Pannee, een van onze favoriete tentjes in Bangkok. Leuk omdat er zowel toeristen als lokale mensen komen. Daarna met de longboat naar het Siam Square, waar we Madagascar 2 kijken in een Imax-theater. Behoorlijk duur overigens, 200 bath per persoon, zo'n 4.50 euro. Dat zijn we nog niet gewend hier Smile. De rest van de dag zal wel bestaan uit drinken, eten en wat shoppen en dan morgen vroeg weer op. 7:00 worden we hopelijk opgehaald.

Cities of Wats

Afgelopen zaterdaEetstalletjeg worden we inderdaad rond 7:00 opgehaald en na een overstap gaan we met een groep op excursie op weg naar Ayutthaya. Rond 9:00 rijden we voorbij de goede afslag, het blijkt dat de eerste stop van de excursie bij Wat Pho Khao Tong is, waar de gids, Mr Pok, ons wat uitleg geeft over onder meer een aantal verschillende Buddha's en wat geschiedenis van Ayutthaya. De volgende stop is enigszins in het centrum, waar wij samen met een andere jongen uitstappen, terwijl de rest met de excursie meegaat. We gaan op zoek naar een guesthouse en komen na 25 minuten lopen uit bij Tony's Place, een leuk Thais houten huis met leuke kamers met een badkamer, douche met koud water, en wc buiten! Na wat gegeten te hebben gaan we op weg naar de overblijfselen van het oude Ayutthaya, een oude koningstad van Thailand. Er is vrij veel te zien, hoewel het wel vooral tempelcomplexen betreft, vandaar dat we Ayutthaya al snel de naam City of Wats geven. We beginnen bij de Wat Ratburana, waar je op kunt klimmen en vervolgens weer in kunt afdalen. Mooie muurschilderingen zijn er te zien en natuurlijk een mooi uitzicht van bovenaf. Daarna door naar van oudsher de belangrijkste en daardoor meest toeristische van het stel: Wat Phra Maha That. Er is wel minder te zien. Vervolgens gaan we door naar het koninklijk paleis en de Wat Trimuk, de tempel waar we door de bus waren afgezet. Vervolgens door naar het meest typische gezicht van Ayutthaya: Wat Phra Si Samphet, waar 3 chedi's mooi bij elkaar staan. Daarnaast is de Viharn Phra Mongkol Bopit, waar een groot buddha beeld staat en het behalve druk met toeristen ook druk met Thaise mensen is. Langs de Wat Phra Ram lopen we terug naar Tony's. Na een frisse douche en eten gaan we naar een grote straat bij ons in de buurt, waar ter viering van het einde van het Chinese Nieuwjaar een ellenlang lint van eetstalletjes, verkoopkraampjes, kermisattracties en optredens is. Een van die optredens is voor een publiek van zeker 1500 man, die het al etend bekijken.

Boom op een stupaDe volgende dag huren we na het ontbijt in de buurt van Tony's wat fietsen, voor zo'n 60 cent per stuk, en gaan daarmee de wat verder afgelegen bezienswaardigheden af. Al snel doen we mee met het overige verkeer: als je voorligger stopt, niet ook stoppen, maar er links of rechts om heen. Eerste stop is de Wat Yai Chai Mongkol. Om er te komen moeten we eerst een brug over waar een soort van snelweg blijkt te lopen. De tempel is nog actief in gebruik en het is zondag, dus het is behoorlijk druk. Amper toeristen, des te meer Thaise mensen. Hetzelfde zien we iets later bij de Wat Phanan Choeng. Na deze tempels wordt het tijd voor wat anders en we gaan naar het lokale museum, waar nog maar eens blijkt dat wij de dupe zijn van de economische crisis. De entreeprijs is vanwege het waarschijnlijk dalend aantal bezoekers maar eens opgeschroeft van 30 baht per persoon (november 2008) naar 150 baht. Als het museum dan ook nog eens blijkt tegen te vallen, rest ons weinig dan maar eens een hapje te gaan eten. Op naar de volgende tempel: Wat Na Phra Mane. Deze is niet meer in gebruik, maar desondanks druk, dit keer wel wat meer toeristen. Een opvallende bezienswaardigheid hier is een stupa die compleet overgroeid is door een boom. Onze laatste echte stop is de Wat Chai Watthanaram , de verst weg liggende van degenen die wij wilden bezoeken, maar het fietsen meer dan de moeite waard. Wat een eerste indruk maakt het complex. De centrale prang wordt omringd door 12 kleinere prangs en dit is samen een indrukwekkend gezicht. Rond 16:00 fietsen we weer op weg naar ons guesthouse, maar niet voordat we eerst her en der zomaar een straatje inslaan om nog eens wat te zien van de stad. Een uurtje later zijn we bij het guesthouse. We boeken de busrit en regelen een guesthouse voor in Sukhothai, gezien we vrij laat aan zullen komen. We vonden Ayutthaya een hele leuke stad, door de mooie tempels, maar zeker ook doordat het minder toeristisch is. Als je hier af en toe kinderen ' hallo' hoort roepen, is dat niet omdat ze je wat willen verkopen, zoals in Bangkok. Ook worden we hier vaker uitgebreid bekeken, we zijn natuurlijk niet alleen blank, maar ook nog eens erg lang!

Naar Sukothai

Maandag was door de busrit niet een inspannende dag. Rond 11:00 worden we met een tuk-tuk opgehaald en zijn iets voor 11:30, als de bus zou moeten vertrekken, bij het busstation. De bus komt echter pas rond 12:00 en als verderop ook nog eens problemen op de snelweg zijn, blijkt al snel dat we later dan de geplande 17:30 zullen aankomen. Het wordt 19:15, we bellen ons guesthouse op en Toh van TR Guesthouse komt ons ophalen. De kamer in het guesthouse is groot, warm water, maar de WC is niet door te trekken, je moet er zelf water in gooien en de wastafel is heel onhandig in een ander gedeelte van de kamer dan de spiegel en de douche. We eten wat in de buurt en lopen vervolgens, op aanraden van Toh, naar het foodfestival. Behoorlijk groot, maar we zijn vrij laat en de echte drukte is al voorbij. Rond 22:15 zijn we terug bij TR en gaan even later slapen.

Wat Chai WatthanaramVanochtend rond 8:00 opgestaan, en na het ontbijt gaan we met een songthaew naar het oude gedeelte van Sukhothai. Hier huren we fietsen en na het kopen van de entreetickets, ook al weer van 40 naar 100 baht verhoogd, waarbij we ook entree voor de fiets moeten betalen, gaan we naar de belangrijkste tempel van Sukhothai; Wat Maha That. Daarna fietsen we langs de Wat Si Sawai, de Wat Traphan Ngoen en de Wat Sra Si. De laatste twee liggen op eilandjes met veel water omringd. Allemaal mooi om te zien en het is een groot terrein, maar het maakt toch wat minder indruk op ons dan Ayutthaya. Wel leuk is dat ze bij alle tempels tekeningen hebben geplaatst van hoe het er ongeveer moet hebben uitgezien. Na een beeld van koning Ramkhamhaeng gaan we naar de Ta Pha Daeng shrine en de Wat Sorawak. Bij de laatste, hoewel leuk met allemaal olifantjes, heeft Marianne het wel een beetje gehad met de tempels en ze versiert haar fiets leuk met de oranje bloemetjes die van de boom zijn afgevallen. In het noordelijk deel, opnieuw entree betalen, gaan we naar de Wat Si Chu, met een 11 meter breed Boeddha-beeld, dat bijna het hele gebouw inneemt. De laatste stop is de Wat Phra Phai Luang. Dit is de oudste en op een-na-belangrijkste tempel van Sukothai en dat is ook de zien aan het enorme terrein waar het opligt. Daarna hebben we het wel een beetje gehad en gaan met de songthaew terug naar het busstation. Daar blijkt dat tickets voor de bus naar Chiang Mai niet gereserveerd hoeven te worden en we gaan met een tuk-tuk naar TR. Na het eten gaan we even kijken of er wel accommodatie is in Chiang Mai voor langere tijd. We willen er eigenlijk een week of zo blijven, maar komend weekend is er een groots bloemenfestijn, waardoor het druk in de stad is. Na het een en ander aangeschreven te hebben, gaan we even naar de kamer. Rond 18:30 gaan we richting het Food Festival om wat te eten bij een van de tientallen standjes. We halen wat nasi, stokjes vlees, loempia's. We worden uitgenodigd bij een Thaise man en zijn zoon aan een tafeltje, maar zijn net op tijd weg als zijn vrouw en dochter er aan komen. Daarna nemen we nog een of ander niet te identificeren zoet goedje en denken leuk af te sluiten met een wafel. De wafels blijken echter stevig gevuld met onder meer mais en uien en dan chocolade- of ananassaus er boven op. Wonder boven wonder erg lekker, maar erg vullend. Rond 20:15 lopen we terug om te kijken of er al gereageerd is door een guesthouse in Chiang Mai en weer een leuk, veel te lang, verhaaltje te plaatsen. Surprised

De volgende keer meer vanuit Chiang Mai.

Koud zeg

Dit keer maar eens een wat korter verhaaltje Smile

Afgelopen woensdag stond in het teken van de verplaatsing naar Chiang Mai, in het noorden van Thailand. Rond 7:00 staan we op en al rond 8:20 worden we met de tuk-tuk naar het busstation gebracht. Doordat we wat vroeger zijn, kunnen we nog een bus eerder nemen, waardoor we uiteindelijk (inclusief het half uur vertraging) toch nog een ruim kwartier eerder dan gepland aankomen bij Pun Pun guesthouse, net buiten het centrum van Chiang Mai. Het guesthouse wordt gerund door John, een Amerikaan in een rolstoel, en zijn Thaise vrouw. Wachthond Fang (7 maanden oud) is vooral berucht om zijn voetenlik-techniek en jaagt daarmee vooral gewenste gasten de stuipen op het lijf. We zitten in een redelijk ruime kamer in het houten Thaise huis. We eten wat bij het guesthouse en gaan vervolgens onze eerste stappen in Chiang Mai doen. We lopen een beetje rond, hoewel zeker toeristisch, toch ook zeker weer niet zo erg als de Khao San in Bangkok. Na het eten 's avonds lopen we weer terug naar het guesthouse, we komen nog wel langs een aantal Nederlandse / Belgische cafe's, waarvan eentje een wat uitgebreidere selectie Belgische biertjes heeft en ook broodjes kroket. Daar gaan we vast nog een keer langs de komende dagen.

300 tempels in en rond binnenstad van Chiang Mai

Vanochtend waren we allebei redelijk vroeg wakker. Het houten huis heeft niet al te gek veel geluiddempende mogelijkheden en het vroege verkeer zorgt er voor dat we rond 8:15 uur al aan het ontbijt zitten, op een dag dat we niets speciaals op het programma hebben staan. Het eerste dat opvalt is dat het koud is. De avond ervoor viel het nog wel mee, maar 's nachts en 's ochtends is het in het hoger gelegen gedeelte van Thailand behoorlijk koud, een graad of 15 schatten we. Als we echter rond 9:30 uur op pad gaan, schijnt de zon al weer lekker fel en is het al snel weer te warm. We lopen dit keer met de bedoeling om wat foto's te schieten door de binnenstad heen en komen ook hier toch weer opvallend veel tempelcomplexen tegen. In en rond de binnenstad schijnen er een 300 te zijn gebouwd. Hoeveel er nog van staan is ons onbekend, maar al rondlopend komen we er de nodige tegen. Een aantal gaan we binnen, de meeste zijn nog actief en al snel blijkt dat de hoogste geestelijk leider van de regio onlangs is overleden. Er wordt nog meer discretie verwacht. Als we na een tempel of wat, het wel gehad hebben, gaan we een hapje eten bij een tent waar ze weer heel erg lekkere smoothies hebben. Daarna weer even terug naar het guesthouse, waar we wat lezen en een beetje uitrusten van al weer een warme dag. Rond een uur of 18:30 lopen we weer naar de binnenstad, waar we uiteindelijk eten bij een iets duurder Thais restaurant, maar de kwaliteit is er dan ook wel naar. Al weer een tentje waar we nog een keer heen moeten de komende dagen. Daarover allicht meer de volgende keer Tongue out