Mall-aka

Rond 9:45 zijn we op het busstation bij Johor Bahru en vanaf hier nemen we om 11:00 de bus naar Melakka. Na iets minder dan 3 uur komen we aan in het rustige plaatsje, zeker vergeleken bij Singapore. Melakka is een historisch plaatsje, waar zowel de Portugezen, de Nederlanders en de Britten hebben geheersd. Dit is aan een aantal zaken nog goed te merken. We gaan eerst op zoek naar een plaats om te overnachten en vinden dit bij de Traveller's Lodge, onze eerste echte backpackkamer. Alleen een bed, een gedeelde wc en douche, maar wel een gezellige leefruimte, waar je lekker rustig kan zitten.

VaraanWe gaan het stadje in en gaan naar het oude Stadthuys, waar nu een museum zit. Hier lopen we een tijdje rond en lopen daarna door Chinatown, waar we wat gaan drinken bij Limau Limau, waar meer backpackers hun verse sapjes en broodjes nuttigen. We internetten wat en gaan vervolgens zoek naar wat te eten, wat we bij een tentje doen voor 4RM per persoon, wat nog geen euro per persoon betekent. We gaan daarna weer terug naar de Lodge, en zitten nog wat in de leefruimte, waar het inmiddels wat drukker is.

De volgende ochtend lopen we rond om te gaan ontbijten. We komen eerst nog een varaan tegen die door de goot heen loopt, voordat we bij Limau Limau gaan zitten, mede gezien de malls pas om 10:00 open zijn. Die mega-malls, daar hebben we er al meerdere van gezien, bevatten allerlei winkels, ook van allerlei bekende westerse merken, restaurantjes en zelfs een bioscoop. Na het ontbijt gaan we naar het Baba-Nyonya Heritage museum, waar ons een indruk wordt gegeven van een rijke(re) Chinese familie in het begin / midden van de vorige eeuw. Daarna gaan we door naar St. Pauls church, een open kerk (zonder dak) waar een aantal grafstenen te zien zijn, vooral van Nederlanders.

Barry met St Paul's in de achtergrond's Middags houden we een siesta en 's avonds gaan we naar de bioscoop, waar we The day the earth stood still bekijken, voor nog geen 1.50 euro per persoon. We gaan allicht dus nog vaker naar de bios.

Barry slaapt die nacht vrij slecht en denkt regen te horen, het blijkt de ventilator te zijn :) De wekker gaat vroeg, want vandaag vertrekken we naar Kuala Lumpur. We ontbijten eerst bij Indori, tegenover de Lodge, en als we iets na 9-en klaar staan, blijkt onze taxichauffeur er al te zijn. Hij brengt ons, onder een hoop entertainment, naar het busstation en vandaar kunnen we een paar minuten later al met de bus naar K.L. Hierover meer de volgende keer.

Zoals jullie zien, hebben we nu een aantal foto's bij het stukje geplaatst, ook bij de eerdere verslagen staan nu een aantal foto's :)

Kuala Lumpur

Donderdag kwamen we net voor 12 uur aan op het busstation van Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Vlakbij het busstation ligt Chinatown en hier gaan we op zoek naar een hostel, we komen uit bij de Grocer's Inn. Nette kamer, niet aan de straatkant dus dat scheelt in de herrie. We gaan de stad verkennen, maar het valt een beetje tegen. KL is erg warm, vies en onoverzichtelijk, zelfs met kaart in de hand. We zien de Masjid Jamek moskee, lopen door de Central Market (Pasar Seni) en eten hier wat. Omdat het wat begint te regenen gaan we terug naar ons hostel, lezen wat op het dakterras en houden nog een siesta. 's Avonds even opfrissen en dan weer op pad. Het is gelukkig wat koeler en we vinden een internetcafe waar we ook foto's kunnen plaatsen op de site. We eten wat in Chinatown zelf en gaan daarna terug naar de Inn. Nog even lezen en dan naar bed.

Petronas TowersDe volgende dag staan we op tijd op omdat we de Petronas Towers willen bezoeken. Elke dag worden er om 8:30 uur 1400 gratis kaartjes uitgedeeld en als we om 8:15 aankomen staat er al een behoorlijke rij. Uiteindelijk krijgen we om 9 uur kaartjes voor de lift van 9:30. Hiervoor kunnen we nog even kijken naar tentoonstelling over de bouw van de torens en zien we nog een promotiefilmpje van Petronas. Dan is het zover en mogen we naar de brug tussen de 2 torens. Mooi uitzicht, maar de hoogte valt een beetje tegen. We hadden wel iets hoger gewild, maar dat kan helaas niet! Daarna door naar de KL Tower (tv toren), hier kan je wel hoger komen, maar de entree is erg hoog dus lopen we door het park weer terug naar het hotel.

Indoor pretparkEven rustig aan doen omdat het zo warm is 's middags: lezen, was wegbrengen en snacken. Rond 17:30 gaan we op pad. Met de monorail naar Berjaya Times Square, een heel groot winkelcentrum. Meer dan 10 verdiepingen vol met winkels, restaurants, bioscoop en zelfs een indoor pretpark! Ben je lekker aan het shoppen, komt de achtbaan voorbij. We eten in de mall en gaan nog naar de bios: Bedtime Stories deze keer. Na de film gaan we terug naar de Inn en zitten nog even op het balkon mensen te kijken in het altijd drukke Chinatown.

Ingang Batu CavesVandaag zijn we naar de Batu Caves gegaan, iets buiten KL. Met de stadsbus, waar je gerust 30 minuten in zit, voordat ie vertrekt. Maar we hebben de tijd, dus het maakt ons niks uit. We zijn al helemaal onthaast! Bij de Batu Caves gaan we 276 treden op om de grot in te gaan. Op de trappen en ook in de grot zelf zitten veel apen die door alle toeristen gevoerd worden. Hierdoor zijn ze erg brutaal geworden en soms zelfs agressief. We houden ons flesje water stevig vast. De grotten zijn erg mooi, op het plein voor de Caves wordt nog een clip opgenomen van een waarschijnlijk bekende Maleisische zanger, grappig om te zien (muziek vonden we niet zo heel mooi Surprised). Met de bus terug naar de stad en nu even rustig aan omdat het weer erg warm is. Net buskaartjes gehaald voor overmorgen, dan vertrekken we naar Georgetown, Penang. Wordt vervolgd.

Laatste dagen Maleisië

Zaterdagavond gaan we nog naar de Petronas Towers om ze in het donker te zien. Verlicht zijn ze erg mooi. Daarna nog even voor "veel" geld (5 euro) bij Starbucks wat drinken.

De volgende dag willen we naar het historisch museum, dit blijkt echter al dicht te zijn sinds november 2007, ondanks dat het museum gewoon op een kaart van april 2008 vermeld staat. We lopen verder naar het nationale monument, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de diverse oorlogen waarin Maleisië verwikkeld is geweest. We lopen verder naar de Lake Gardens, waar onder meer een hertenpark, een vlinderpark en een vogelpark zijn. Vlakbij ligt het Nationaal museum, wat we bezoeken. Mooi, modern museum over de geschiedenis van Maleisië. De rest van de dag doen we rustig aan, we pakken de tassen weer in voor morgen, want dan vertrekken we naar George Town.

Petronas Twin Towers by nightMaandagochtend staan we vroeg op, omdat we om 7:30 de bus naar Penang moeten hebben, het belooft een vrij lange rit te worden (ongeveer 8 uur volgens onze gids). We vertrekken wat later, en stoppen rond een uur of 11 nog even bij een benzinestation voor een toiletstop. Onderweg hebben we al het idee dat het sneller gaat dan vermeld en inderdaad, rond een uur of 12 rijden we de brug op die het vasteland met Pulau Penang verbindt. We worden afgezet bij het busstation, een stuk buiten de stad en we nemen een taxi, samen met een Engelse dame die in de buurt van ons hostel moet zijn. We zitten in de Hutton Lodge, een mooi gerestaureerd gebouw met ruime kamers, warme douches en ontbijt. We're in heaven Smile.

Han Jiang tempelWe hadden dus verwacht vrij laat aan te komen, maar dit geeft ons de kans om George Town al te verkennen. In juli 2008 is de stad, samen met Melakka, uitgeroepen tot World Heritage site, wat inhoudt dat het een beschermde status heeft. We krijgen van het hostel een kaart mee, waar een aantal wandelingen opstaan en lopen aan de hand van die wandelingen de stad door. We komen onder meer langs de Han Jiang tempel, waar we even kunnen kijken hoe een typische Chinese tempel er uit ziet. Na de wandeling doen we de rest van de avond rustig aan.

Dinsdag slapen we wat uit en na het simpele, maar lekkere, ontbijt gaan we de laatste wandeling van de kaart lopen. Deze eindigt bij Fort Cornwallis, dat we bezoeken. De omschrijving doet een hoop vermoeden, maar het valt een beetje tegen. We lopen na het bezoek door naar een ander deel van George Town, waar meer hotels zitten en het duidelijk commerciëler is ingericht. We eten wat in de mall daar en bezoeken voor de derde keer in korte tijd een film, Yes Man deze keer. Na de film lopen we weer terug naar het hostel en we regelen via het hotel de visa voor Thailand, waar we 2 dagen later heen willen. Online boeken we een vlucht en daarna gaan we wat eten in de stad. De kaart wordt getoond, maar er is ongeveer niets meer beschikbaar, terwijl het pas 20:00 is. Het is duidelijk dat het in ieder geval in Penang niet heel normaal is om heel laat te eten. We kunnen alleen nog tandoori met naan-brood bestellen. Wel lekker overigens. Terwijl het vrij hard regent lopen we terug naar het hostel.

Khoo KongsiWoensdagochtend slapen we weer lekker een beetje door en na het ontbijt internetten we wat om te kijken of we een slaapplaats in Bangkok kunnen regelen, gezien we wel wat later aankomen. Rond 11:00 zijn we bij het Cheong Fatt Tze huis, waar een Chinees vrouwtje ons uitleg geeft over het leven van Cheong Fatt Tze, blijkbaar een belangrijk man in die tijd. 's Middags gaan we naar Khoo Kongsi, een familiehuis van de Khoo clan, maar tegenwoordig doet het vooral dienst als tempel. Het is erg mooi, maar het is ook erg warm. Voor het eerst sinds het begin van de reis komt de zon zo fel en langdurig door. Terug in het hotel kregen we onze paspoorten met de Thaise visa weer terug en morgen vertrekken we dus naar Bangkok.

Selemat tinggal!

 

Lees verder