Hoe lang is een Chinees?

Let op: onze eerste internetervaring in China is dat een aantal sites waaronder Hyves hier niet te bekijken zijn, dus als je geen reactie krijgt op je krabbel/berichtje, dan kan het zijn dat we 'm hier niet kunnen zien. Ook weten we dat niet alle smsjes aankomen, dus als je zeker wilt weten dat we de boodschap ontvangen, mail ons dan of reageer in het gastenboek!

Vanmorgen op tijd opgestaan om op tijd bij de bus te zijn, rond kwart voor 7 lopen we het hotel uit. We zien al gauw een taxi en die brengt ons in 5 minuten naar de opstapplaats. Stipt 7.30 vertrekken we vanuit Hanoi, op weg naar de grens, waar we rond 11 uur aankomen. Paspoorten afgeven, was nog even spannend, want we hadden onze departure card niet meer (had de Chinese ambassade eruit gehaald), maar geen enkel probleem. Nu nog China in, maar ook dit gaat zonder problemen voor ons, maar 1 van de andere toeristen, een Engelsman, wordt nog even goed bekeken. Ze vinden dat hij niet op z'n pasfoto lijkt, maar mag uiteindelijk wel door. Ook onze Lonely Planet, die we zorgvuldig hadden verstopt, is onopgemerkt gebleven, dus we hebben nog een reisgids. We hadden namelijk gehoord, en zelfs gelezen in de LP zelf, dat ze specifiek bij deze grensovergang nog wel eens worden ingenomen. Ondertussen ook kennis gemaakt met Japans-Amerikaans meisje dat 1,5 jaar in China werkt en zij vertelt ons van alles over China en zorgt ervoor dat we uiteindelijk in het centrum van Nanning worden afgezet. De rest van de toeristen reist door per bus of trein, maar wij besluiten om hier een nachtje te blijven. Het is inmiddels namelijk 17.30 en we zijn het reizen wel even zat. Vlakbij het station vinden we een hotel, zeer netjes zelfs met computer met gratis internet op de kamer, dus nu lekker rustig tikken op bed!

Na het douchen gaan we op zoek naar wat eten. Van een Australisch stel dat we in Vietnam hebben ontmoet, hebben we een kaart gekregen van Nanning, dus we hebben wel een idee waar we heen moeten voor het echte centrum. Wat ons meteen opviel bij het binnenrijden van Nanning is dat het echt een hele grote en moderne stad is. Overal worden kantoorgebouwen/flats gebouwd en er staan er ook al genoeg. Als we 's avonds het centrum inlopen zien we dat bijna alle gebouwen ook kleurrijk verlicht zijn. Het is hartstikke druk op straat en alle winkels zijn nog open (zoals in veel landen in Azië zijn de winkels 7 dagen per week zeker van 9-9 open). We zien voor het eerst sinds Thailand weer een McDonalds en daar gaan we eten. Normaal gesproken zie je in elke Mac veel toeristen en kan je erop vertrouwen dat de menuborden op z'n minst de namen van de gerechten in het Engels aangeven, maar dit is hier niet het geval. Dus bestellen we maar een compleet menu, door naar de borden te wijzen: Mc Chicken menu en Mc Wings menu. Na de eerste hap komen we erachter dat de gerechten hier toch iets anders zijn dan we tot nu toe (in Europa, Thailand, Maleisie en Singapore) gewend zijn: we hebben namelijk een Spicy McChicken en een Spicy McWings. Wel lekker, maar wel goed dat we er genoeg drinken bij kregen! Na het eten lopen we nog even door het centrum en verwonderen ons over China. We hadden niet een heel duidelijk beeld van hoe het zou zijn, maar dit hadden we niet verwacht. Voor Chinese begrippen is Nanning een onbeduidende stad, maar voor ons is het megagroot. Er is hier veel meer rijkdom dan in de vorige landen, zo zie je bij de Mc Donalds 'normale' mensen, terwijl je in andere landen toch meer de rijkere mensen/elite bij de Westerse zaken ziet. Daarnaast valt ons ook op dat Chinezen best lang zijn! We steken hier iets minder boven de meeste mensen uit, maar we worden nog steeds wel behoorlijk bekeken, omdat hier niet heel veel toeristen komen. We hebben namelijk vanavond geen enkele Westerling gezien!

Morgen reizen we door naar Guilin en mogelijk meteen door naar Yangshuo, de backpackerbestemming van China.

再见! (Tot ziens)

Aziatische toeristen united

Zondagochtend vroeg op. Helaas heeft het hotel geen ontbijtmogelijkheid, dus maar naar het busstation met de taxi. Op de kaart laten zien waar we heen willen en off we go. Op het busstation is het meisje van de infobalie erg behulpzaam. Ze spreekt Engels en haalt voor ons de tickets voor de bus naar Guilin. We hebben amper de tijd voor de bus vertrekt. Lekkere luxe stoelen! In de bus komen we een Chileen tegen die al 4 jaar in China werkt en hij moet net als wij naar Yangshuo. Hij helpt ons aan kaartjes. Weer amper tijd om iets te halen en nog voor 3 uur 's middags zijn we in Yangshuo. We lopen naar een van de bekendste backpack-guesthouses van de stad en worden onderweg tig keer aangesproken of we niet accommodatie nodig hebben. We lopen stug door. Eerst maar eens kijken bij Bamboo. Voor Y60 (goed 6 euro) per nacht hebben we een kamer. We lopen het stadje maar eens verder door. Het is niet heel erg groot, maar wel veel toeristen, vooral van Aziatische afkomst. De Xi Jie is bijna vergelijkbaar met de Khao San in Bangkok. Heel veel toeristen. Dit keer wel minder van het backpackerige soort. Veel luxe tour-toeristen.

Uitzicht in YangshuoMaandag gaan we het stadje wat verder verkennen, nadat we lekker hebben uitgeslapen. We gaan eerst langs een huis waar vroeger een bekende Chinese schilder heeft gewoond. Niet veel werk te zien helaas. Daarna door naar het park. We kijken een tijdje naar wat oudere mensen die een soort van croquet spelen. Een Chinees meisje van een jaar of 14 spreekt ons aan. Ze wil Engels oefenen en van alles weten over Nederland. Als we verder het park doorlopen, komen we nog bij een van de vele prachtige uitzichten in en rond de stad: een meertje met prachtig uitzicht op het karstgebergte erachter. We lopen dan terug naar het centrum om te gaan eten en komen onderweg tientallen karretjes, soort van golfkarretjes, tegen met groepjes toeristen er in. Weer vooral Aziatische toeristen. Na de lunch kijken we een DVD-tje in de hotelkamer. 's Avonds regelen we nog de treintickets naar Beijing. Helaas niet de trein die we wilden, nu komen we 's avonds laat aan.

Dinsdag wat vroeger opgestaan. We gaan fietsen en gaan het stuk ten zuiden van de stad verkennen. We komen onder meer langs de Moon Hill en het plaatsje Gaotian. Onderweg vele idyllische plekjes om foto's te maken. Rond een uur of twee zijn we weer terug in Yangshuo en we eten wat. Daarna fietsen we nog een stukje naar het noorden en gaan nog een stukje off-road. Rond vijf uur weer terug bij het hotel en dan even snel opfrissen en eten. Om acht uur worden we namelijk opgehaald om naar de show Impressions Liu Sanjie te gaan. We komen er wat te vroeg aan en kunnen nog even rondlopen. Wat een hoop toeristen hier ook weer, zeker enkele duizenden, maar meer dan een westerling of 10 zien we niet. Als we naar de plaatsen mogen lopen, lijkt het wel of we bij een concert zijn, iedereen wil zo snel mogelijk naar binnen. En dat terwijl er vaste plaatsen zijn. De show zelf is een fantastisch schouwspel. Meer dan 600 mensen lopen rond en varen op het water onder begeleiding van veel muziek, licht en zang. Denk aan Cirque du Soleil, maar dan op een groot meer, met prachtig verlicht karstgebergte op de achtergrond en heel veel Aziaten. Na ruim een uur is de show af, we kopen nog een DVD/dubbel-CD en dan weer terug naar het hotel.

Marianne aan het snijdenVanochtend weer een beetje vroeg op. Om 9:15 worden we opgehaald door Kelly van de Yangshuo Cooking School. We gaan weer een ochtendje koken. Samen met nog 15 anderen gaan we eerst naar de lokale markt. Op de markt de gebruikelijke groente, vis en kruidenselectie. Maar daarnaast ook een groot deel van de markt waar levende kikkers, konijnen, eenden, kippen en mogelijk honden worden verhandeld. Dode hondjes hebben we in ieder geval zien hangen. Na ons bezoek aan de markt worden we met een busje naar de kookschool, op een prachtige locatie aan de Li rivier, gebracht en koken we een aantal gerechten uit deze omgeving, waaronder de vis in bier. Wat anders dan bij de vorige kookscholen maken we hier eerst alle gerechten en gaan dan lunchen met alle gerechtjes. Het smaakt weer prima, vooral de aubergine Yangshuo stijl. Rond 13:30 zijn we klaar en lopen we weer terug naar het hotel.

Vanmiddag hier nog eens kijken naar wat souvenirs en nog eens bedenken of we hier nog een dag blijven of doorgaan naar Guilin.

Grijs Guilin

Woensdag inderdaad nog wat souvenirs gekocht, nog een aantal tripjes overwogen, maar toch maar besloten om de volgende dag verder te gaan. Barry gaat nog even langs de kapper. Minder goed dan de vorige keer in Laos, maar het is weer lekker kort.

Xi JieDonderdagochtend ontbijten we dus voor het laatst in Bamboo Inn, de laatste keer het prima ontbijt bestaande uit muesli, bananenbrood, jus d'orange en thee. We lopen naar het busstation en kunnen bijna meteen op weg naar Guilin. Hier komen we iets na enen aan. We lopen richting het treinstation om daar in de buurt onderdak te zoeken. Het wordt voor het eerst een jeugdherberg. We lopen richting de stad en lunchen dan eerst. In de stad zijn niet heel veel hoogtepunten te zien. Het is bovendien grijs en grauw weer en is inmiddels iets beginnen te druppelen. We lopen richting wat winkels en daarna maar terug naar het hostel, waar we wat gaan kaarten en later wat eten in de gezellige gemeenschappelijke ruimte. We sms-en met de ouders van Marianne, die rond 8 uur in een ander hotel in de stad aankomen. We lopen er heen en kletsen gezellig wat bij. Rond een uur of 11 lopen we weer terug naar het hostel.

Vrijdagochtend is het mogelijk nog slechter weer dan de vorige ochtend. Maar we willen toch nog wat van de stad zien. Eerst moeten we nog van kamer wisselen, al gehannes genoeg. We lopen eerst naar de Solitary Beauty Peak, tegenwoordig een terrein van de universiteit. Sprite en Coca Cola?We zien een aantal gebouwen en grotten en beklimmen de 152 meter hoge piek terwijl het regent. Van bovenaf zal het bij mooi weer ongetwijfeld een mooi uitzicht zijn, nu kunnen we niet heel veel zien behalve grijzigheid en mist. Daarna lunchen we wat en lopen langs de rivier terug. We kunnen de Olifantenslurfheuvel nog zien, maar het begint inmiddels best flink te regenen. We gaan met de taxi terug naar het hostel. 's Avonds lopen we weer naar het hotel waar Marianne d'r ouders verblijven. Bij hen droppen we de souvenirs, zodat wij die niet mee de trein in hoeven te nemen. We eten en drinken wat in het hotel en gaan dan rond 9 uur terug naar het hostel, waar we nog een tijdje in de gemeenschappelijke ruimte zitten.

Vanochtend schijnt dan eindelijk de zon. We lopen een stukje door de stad voor we moeten uitchecken. Daarna lunchen we bij een van de vele KFCs in de stad en doen wat boodschappen voor in de trein. Nu zitten we in de gemeenschappelijke ruimte, te wachten tot we naar het station kunnen gaan. Rond 7 uur vanavond zal de trein moeten vertrekken en dan komen we zondagavond laat aan in Beijing.

Spring in Beijing

Zaterdag rond 6 uur lopen we naar het station, waar we een paar minuten in een wachtruimte zitten, voor we worden geroepen. Al ruim 40 minuten van te voren staat de trein klaar. We zitten in een coupe met een jong Chinees stel, dat helaas evenveel Engels spreekt als wij Chinees. Echt veel communiceren is er dus niet bij, maar we krijgen een biertje aangeboden en wisselen gedurende de reis snacks uit. Netjes op tijd vertrekt de trein en dan begint de lange treinreis. Rond tien uur doen we het licht uit en gaan we slapen. We hebben voldoende ruimte om te liggen en 2 kussens en een dekbed gekregen waar Marianne heerlijk onder slaapt. Barry slaapt ietsje minder. Rond een uur of 7 de volgende ochtend is onze coupe weer wakker en kunnen we wat van het landschap zien. Het lijkt net Nederland, vlak en veel groene weides. Na ruim 27,5 uur komen we op Beijiing-west aan en gaan we met de taxi naar de Downtown Backpackers Association, waar we rond 23:15 inchecken. Nog even wat drinken ernaast en dan lekker naar bed.

Mao bij het TiananmenpleinMaandagochtend worden we opvallend vroeg wakker en na het ontbijt lopen we nog een stukje door de hutongs in de buurt van het hostel. Het is heerlijk lenteweer, iets boven de 20 graden met een lekker zonnetje, geen smog en dus perfect weer om een beetje rond te lopen. Rond een uur of 11 krijgen we bericht dat de broer en de oom van Marianne zijn gearriveerd in het hotel, dus lopen we terug naar ons hostel en checken uit, om daarna richting het Jade Garden Hotel te lopen. We checken daar in en dan lopen we naar de kamer van de familie. Samen met hen gaan we wat eten in de buurt en lopen vervolgens door een park richting het Tiananmen-plein. Onderweg worden we nog door wat Chinezen aangesproken die ons met hen de Verboden Stad in proberen te laten gaan, maar dat staat voor vandaag nog niet op het programma. Als wij verder door het park lopen richting het plein druipen ze zichtbaar teleurgesteld af. Eenmaal op het plein bekruipt je het vreemde gevoel dat het plein dan toch inderdaad bestaat. Vaak op TV gezien, maar dit is toch anders. Via het park lopen we weer terug naar het hotel, waar de ouders van Marianne inmiddels ook zijn gearriveerd. We eten die avond in het hotel en lopen daarna nog naar een drukke winkelstraat in de buurt van het hotel en drinken nog wat bij de Starbucks! Onderweg komen we nog langs de Nightmarket, waar je van alles aan een stokje kan laten bbq-en: zeesterren, slang, schapenpenissen, nieren, maar gelukkig ook gewoon kip, varkens- en rundvlees.

Kleurrijke souvenirs bij de Lama tempelVanochtend gaan we na het ontbijt om 9 uur richting de Pandatuin van de Beijing Zoo. We zien een aantal panda's, redelijk actief. Leuk om ze dan eens in het echt te zien, maar we kijken toch uit naar Chengdu, om ze daar beter te bekijken. Na een half uurtje rijden we door naar het Zomerpaleis. Onze gids heeft haast genoeg en we zijn daardoor relatief kort op het immense complex. We zien onder meer de Lange Gang en een tempel met een duizend-armige Boeddha (hoewel het er niet veel meer dan 10 lijken te zijn) . Na een kort tochtje in een drakenboot over het Kunming meer, wat het grootste deel van het terrein beslaat,  gaan we op weg naar de lunch. Er wordt voor ongeveer 10 mensen eten klaargezet, terwijl we toch echt maar met z'n zessen zijn. Wel erg lekker. Na de lunch gaan we naar de laatste stop van vandaag; de Lama tempel, waar het grootste sandelhouten beeld-uit-een-stuk ter wereld staat, een 17 meter hoge Boeddha. Verder is het een erg mooi en groot Boeddhistisch complex, waar vele Boeddha's in diverse formaten staan. Na een korte stop in het hotel gaan we daarna met z'n zessen echt naar het Tiananmen-plein. Dit keer echt er heen. Een enorm groot plein met daarop duizenden mensen. Nadat de vader van Marianne bij het Zomerpaleis al met een Chinees op de foto moest, is het deze keer de beurt aan Barry. We lopen terug en gaan in de hotelbar wat drinken, voor we bij het Sichuan restaurant wat gaan eten. Sichuan eten staat bekend als erg scherp, maar dat valt in dit restaurant bijna tegen. Zelfs gerechten met 2, van de maximaal 3, pepertjes zijn zonder al te veel verkoeling nodig te hebben achterover te slaan.

Morgenochtend gaan we met riksja's door de hutongs en eten bij een familie die daar woont, 's middags gaan we enkele Olympische stadions bekijken, waaronder het Vogelnest, dat we vanmiddag al even vanuit het busje hebben gezien.

Oud en nieuw in Beijing

Woensdag worden we na het ontbijt weer opgehaald door onze gids en na een kort busritje worden we bij een flink aantal riksja's afgezet. Een tweede gids voegde zich bij ons en we gingen per tweetal een stukje achterop de riksja's door de hutongs. Deze oude stadswijkjes zijn inmiddels flink vernieuwd en op veel plekken zijn meer hippe uitgaansgelegenheden en shopjes dan woningen. Na een kort stukje rijden komen we uit bij het plein met de Bell tower en de Drum tower. De laatste is helaas dicht in verband met werkzaamheden, dus we beklimmen de Bell tower met zijn ruim 7 meter hoge bel. Een mooi uitzicht over de stad wordt helaas wat verpest door smog. Na de prachtige maandag was het na dinsdag toch duidelijk minder helder. Na weer afgedaald te zijn en een kort stukje te hebben gefietst, gaan we bij een gepensioneerd vrouwtje naar binnen, die in een van de gemoderniseerde en uitgebouwde huisjes in een hutong woont. Ze bereidt, deels samen met een aantal van ons, een heerlijke maaltijd. Het is echter pas een uur of 11, wel wat vroeg voor de lunch. Na het eten vertelt ze wat over zichzelf, de familie en het leven in de hutongs. Bird's nestNa nog een klein stukje op de riksja is het programma voor de dag over. De chauffeur zet ons nog wel af in het Olympische gedeelte van de stad. We bezoeken daar eerst de Water cube, waar het zwemmen en schoonspringen heeft plaatsgevonden. Daarna ook nog naar het Bird's nest, een prachtig open stadion waar de atletiekwedstrijden plaats vonden. 1 mei is een grote feestdag in China en in verband hiermee komt onder meer Jackie Chan een voorstelling verzorgen in het stadion, waarvoor ze inmiddels flink aan het opbouwen zijn. We 'moeten' nog een keer met z'n allen op de foto met wat Chinese dames en niet veel later moet Marianne ook nog een keer op de foto. We worden nog een keer beroemd in China en omstreken! We gaan met taxi's terug naar het hotel. De paar kilometer kosten veel tijd, omdat het al flink druk is in de stad. We lopen nog even door de winkelstraat, waar we een leuk restaurantje tegenkomen, waar we 's avonds lekker eten.

Wij samen in Water cubeDonderdag is een vrije dag in het programma. Dat betekent niet dat we lang kunnen blijven liggen of niets doen. Omstreeks 9 uur gaan we op naar het Verboden Stad. Liggend op een flink terrein staan de diverse tempels en andere vertrekken van het paleis van de keizer. Erg mooi om te zien, en dat vinden meer mensen. Morgen is het een nationale feestdag hier en het is al flink druk. Na een tijdje begint wel een beetje de verveling toe te slaan, als we weer een nieuw gebouw in dezelfde stijl zien, maar gelukkig komen we dan bij de keizerlijke tuin aan. Even wat anders. We drinken wat, waren eigenlijk op zoek naar de Starbucks, maar die zit er blijkbaar niet meer. Dan nog even een aantal van de vertrekken en het scherm met de negen draken en dan op naar het hotel. We eten eerst nog even een broodje bij Subway en kopen dan nog even wat souvenirs voor thuis. Rond 16:15 worden we opgehaald, om naar een acrobatenvoorstelling te gaan. Een groot aantal jongeren laten hun lenigheid en evenwicht zien in soms halsbrekende toeren. Vooral als een jongen geblinddoekt en niet aan een koord vastzittend over de buitenkant van een in de lucht hangend en ronddraaiend rad loopt kunnen veel Chinezen de spanning niet meer aan en beginnen massaal te gillen. Na een show van ongeveer een uur komt de gids ons weer ophalen en worden we met z'n allen bij de hutong afgezet waar wij tweetjes de eerste nacht in Beijing doorbrachten. Een iets minder commerciele en veel leukere hutong dan degene waar we doorheen hebben gefietst. We eten wat bij een Koreaan in de hutong, waar we van een stel Nederlanders horen van de aanslag op het koninklijk huis in Apeldoorn en het eerste geval van de Mexicaanse griep in Nederland.

Morgen gaan we naar de Grote Muur en 's avonds hebben we een pekingeend-diner. Dan nog een dag vrij en zondag gaat de familie van Marianne al weer terug naar Nederland en wij door naar Xi'an, om het terracota-leger te bekijken.