Nu dan wel Angkor Thom en verder

Zonsopkomst bij Angkor WatNadat we dus dinsdagochtend bij de eetstalletjes bij Angkor Thom waren blijven steken, ging Barry woensdagochtend in z'n eentje maar naar de Angkor-complexen, terwijl Marianne in en rond het hotel heerlijk aan het rustig aan doen was om een beetje bij te komen. Barry doet de grote ronde, hoewel die naam alleen maar op de grotere af te leggen afstand slaat. Nadat Barry rond 5:45 door Mr Meth werd opgehaald, was de eerste stop wederom Angkor Wat. Het was deze ochtend wel prachtig weer en de zonsopkomst bij de tempel was prachtig. Daarna snel door naar Angkor Thom, de oude hoofdstad. Dit keer al een stuk vroeger hier, omdat niet eerst heel Angkor Wat moest worden bekeken en dus was het overal behoorlijk rustig. De toerbussen, met hun ladingen mensen, waren nog bij Angkor Wat of allicht aan het ontbijten in de stad. Eerst Bayon, een tempel in nagedachtenis van koning Jayavarman VII, en rijkelijk versierd met onder meer 216 beeltenissen van zijn gezicht. Daarna door naar Baphuon en het Terras van de Olifanten en die van de Lepra koning. Vervolgens nog door een monnik naar een klein tempeltje geleid en daarna ontbijten.

BayonNa het ontbijt door naar Preah Khan, waar het opvallendste gebouw er eentje is die zo in Griekenland had kunnen staan. De volgende stops zijn Neak Pean en Ta Som. Daarna door naar de Oostelijke Mebon en vanaf daar een uitstapje vanaf de grote ronde naar Banteay Srei, een klein tempeltje op een aantal kilometer afstand van de rest. De mooie bewerkingen van het steen maken het geheel af. De laatste stop is Pre Rup, die qua bouw erg lijkt op de Oostelijke Mebon. Rond 15:30 is Barry weer terug in Siem Reap, waar hij Marianne in een internetcafeetje vindt. Ze voelt zich al weer wat beter.

Wat heet, ze voelt zich zelfs al weer zo goed dat ze woensdag weer meegaat naar Angkor. Dit keer gaan we de korte ronde doen, waarin de meeste van de belangrijke tempels zitten. We beginnen dus weer bij Angkor Wat, Marianne moet tenslotte de zonsopkomst daar nog zien. Daarna weer door naar Angkor Thom, die we wat sneller maar wel wat uitgebreider bezoeken als Barry dat de dag ervoor gedaan heeft. Na het ontbijt gaan we door naar de tweeling Chau Say Tevoda en Thommanon. Door ons eigen ontbijt hebben een aantal bussen ons ingelopen en die rijden nu mee, waardoor we de tweede niet in dezelfde rust als Chau Say Tevoda kunnen bekijken. Bij Ta Keo is het daarna ook druk, net als de eerste helft van ons bezoek aan de Ta Phrom. Daarna verdwijnen de bussen vol vooral Koreanen, die van tijd tot tijd knap irritant zijn, naar de lunch. Banteay SreiTa Phrom kunnen we daarna in relatieve rust bekijken. De natuur is het langzaam aan het winnen geweest van de gebouwen en veel bomen groeien over de tempel heen. Heel bijzonder om te zien. Daarna hebben we de belangrijke tempels voor vandaag wel een beetje gezien, maar er staan er nog wel een paar op het programma. Allereerst Banteay Kdei, met daar tegenover een groot meer: Sra Srang. Mr Meth leidt ons, na de lunch, nog naar een heel klein tempeltje, waar amper toeristen komen, maar desondanks toch ook daar weer van die kinderen die je van alles en nog wat willen aansmeren. Laatste stop van de korte toer is Prasat Sravan, welke best apart is om te zien, gezien er veel meer gebruik is gemaakt van bakstenen in plaats van grote keien. We vragen Mr Meth of hij ons nog een laatste keer naar Angkor Wat wil brengen, zodat we nog wat foto's onder gewoon daglicht kunnen maken. Hij zet ons dit keer aan de zijkant af en van daar moet we een stukje door een bos lopen. Leuk om de tempel ook een keer van een andere kant te zien. We maken nog even snel wat foto's van het geheel en net als we weglopen komen de busladingen vol net aan. Zo druk hebben we het waarschijnlijk zelfs 's ochtends nog niet gezien. Net op tijd weg dus. Mr Meth zet ons bij het hotel af en daarna gaan we even bijkomen. Met Marianne gaat het wel beter, maar ze is natuurlijk nog niet op volle kracht.

Morgen gaan we waarschijnlijk naar Battambang, in het westen van Cambodja.