Mykonos

Relaxen in het kwadraat! (mei 2013)


Na een erg drukke reis eind 2012 (New York, Washington en Reykjavik) was het wel weer eens tijd voor een relaxvakantie. Marianne was bij het surfen op internet vorig jaar al eens een mooi hotel tegengekomen op Mykonos en nog steeds lovende recensies op Tripadvisor en Zoover. Dus op tijd geboekt (in januari) voor een week eind mei bij Vencia, net buiten Mykonos-stad.


Maandagochtend vroeg naar Schiphol en na een voorspoedige vlucht komen we aan op dit kleine eiland in de Griekse zee. We hebben voor het gemak een pakketreis geboekt, dus de reisleidster staat ons al op te wachten en met een klein busje worden we snel naar het hotel gebracht. We zijn nog iets te vroeg, nog niet alle kamers zijn klaar, maar we krijgen vast een welkomstdrankje en Stella (eigenaresse) komt ons alvast het een en ander vertellen over het ontbijt, hoe we snel in het stadje komen, hoe we de weg weer terug kunnen vinden naar het hotel (Mykonos-stad is letterlijk een doolhof van steegjes en straatjes) etc. Vlak daarna is onze kamer klaar. Ruime kamer met klein balkon, mooie badkamer en koelkastje en kluis gratis te gebruiken. Op de (kleine) tv zit ook BVN dus 's avonds na het douchen en voor het eten kunnen we nog even 'De slimste mens' kijken. :)

 

 

Snel lekker omkleden in onze vakantieoutfit en dan gaan we het dorpje verkennen en een hapje eten. We lunchen aan het haventje waar het lekker rustig is. Later in de week zullen we zien dat het ook een stuk drukker kan zijn in het dorpje, namelijk wanneer de grote cruiseschepen hun passagiers voor een paar uur afzetten in Mykonos. De schepen zelf liggen op zee, vanwaar kleinere taxiboten af en aan varen naar het haventje. We dwalen nog even door de steegjes en brengen de rest van de dag door bij het zwembad. 's Avonds eten we bij het hotel. Normaal doen we dit nooit, maar restaurant Karavaki staat goed aangeschreven (nr 2 of 3 op Tripadvisor destijds) en is ook toegankelijk voor gasten die niet in het hotel verblijven.


De volgende dag komt de hostess langs met info over de excursies, maar we besluiten om niets te boeken. Mykonos is zeer klein, dus makkelijk zelf te doen met een huurauto en ook de excursie naar Delos lukt ons waarschijnlijk zelf wel. De kaartverkoop is in het haventje waar we gisteren hebben gegeten. De rest van de dag genieten we van het uitzicht, lezen, muziek luisteren, spelletjes spelen op de iPad (ja, wifi bij het zwembad!!), lunchen we bij het hotel, bestellen nog een drankje bij Dimitri bij de bar bij het zwembad en zo komen we de dag wel door! 's Avonds eten we in het dorpje, waar we weer andere steegjes ingaan, nieuwe winkeltjes tegenkomen en weer genieten van een heerlijke maaltijd.


Normaal gesproken doen we op een strandvakantie de ene dag lekker bij het zwembad hangen en de andere dag iets bekijken/ondernemen, maar als we elkaar in Mykonos 's avonds vroegen: 'wat zullen we morgen gaan doen?', dan was het antwoord steevast: 'mwah, weet niet, zien we morgen wel'. Oftewel: weer een dagje lekker lezen, zonnen, rondje lopen door het stadje, hapje eten, drankje, etc. etc. In plaats van 5 keer een beschrijving van ons dagelijks ritueel een lijstje van 5 restaurants waar wij hebben gegeten die we je kunnen aanraden.

1. Bakalo

Met stip op 1, onze favoriet Bakalo. Hier zijn we dan ook de laatste avond terug geweest om nog een keer te genieten van het lekkere eten. Veel Griekse hapjes, maar dan met een moderne twist. Aanrader!

2. M-Eating

Het restaurant waar iedereen wil eten, dus reserveren is een must! Heerlijke gegeten, mooie opmaak van de borden en prima service! Voor een bijzondere avond uit eten, bijna vergelijkbaar met een sterrenrestaurant.

Vis op het menu bij M-Eating

 

3. Karavaki restaurant

Het restaurant bij ons eigen hotel. Prima kaart en ook elke dag specialiteiten. Daarnaast voor gasten van het hotel regelmatig gratis voor- en nagerechten.

4. Nautilus restaurant

Vlakbij M-Eating en ook zeer populair. Veel tafeltjes 'op straat' waardoor je perfect zicht hebt iedereen die hier voorbij komt. Ook hier is het zien en gezien worden gehalte hoog. Lekker gegeten, zeer vriendelijke bediening. Tip: chocolade soufflé!

5. Niko's Taverna

Restaurant met veel keuze en heel veel tafeltjes. Verwacht hier geen culinaire hoogstandjes, maar je kan hier voor niet te veel geld een bord vol lekker eten krijgen!

 

Delos

Volgens de weersverwachting is onze laatste volledige dag in Mykonos 's ochtends erg bewolkt, dus we besluiten om nog wat cultureels te gaan doen. We gaan met de boot naar Delos. Een klein half uur varen van Mykonos ligt dit eilandje met zijn ruïnes (Unesco World Heritage). Als we op de boot zitten begint de zon toch al lekker door te breken. Dus met een aardig tempo het eiland over langs de mozaïekvloeren, het theater en tempels, zodat we weer snel met de boot terug kunnen! Nog even lunchen bij het haventje en dan nog de laatste uurtjes genieten van het uitzicht vanaf 'ons' hemelbed. We eten 's avonds bij Bakalo en de volgende al vroeg op om weer terug te vliegen naar Amsterdam.Maar .....

Na het zien van onze foto's, waren Marianne's ouders toch ook wel geïnteresseerd in Mykonos en Vencia hotel. En met enkele jubilea op komst hadden ze ons al uitgenodigd voor een gezamenlijke vakantie in 2014. Ze wilden eigenlijk naar Frankrijk of 'Vinden jullie het erg om volgend jaar weer naar Mykonos te gaan?'. 'Nee hoor!' :) En dus volgend jaar weer een reis naar Mykonos, maar dan samen met de ouders, broer, schoonzus en nichtje van Marianne erbij! Dus tot volgend jaar Stella, Dimitri en alle andere mensen die zo goed voor ons hebben gezorgd tijdens ons verblijf in Vencia.

 

Meer foto's van Mykonos!