Sri Lanka 6 t/m 28 september 2003

Parel van het Oosten, Tuin van Boeddha en volgens Marco Polo 'het mooiste eiland van deze orde van grootte ter wereld'. Slechts enkele namen voor Sri Lanka, de druppel onder India. Een eiland ter grootte van de Benelux, dat alles in zich heeft om iedere vakantieganger een onvergetelijke vakantie te bezorgen.

In januari 2003 begon het jaarlijkse 'waar gaan we heen op vakantie?'. Al enige tijd hadden we de gidsen van Baobab, Djoser en andere avontuurlijke reisorganisaties in huis en al vele malen doorgebladerd. Nog even was daar de twijfel over een appartementje in Griekenland, maar uiteindelijk de knoop doorgehakt om dan toch maar te beginnen aan onze lijst van nog te bezoeken landen.

Sri Lanka stond hier eigenlijk niet op, maar ons oog viel op dit zeer gevarieerde land en langzamerhand werden we steeds enthousiaster. Sri Lanka heeft een rijke geschiedenis, veel natuur, safarimogelijkheden en prachtige stranden om lekker uit te rusten aan het eind van de reis. Bij verschillende reisorganisaties hebben we meer informatie opgevraagd via internet en na het vergelijken van de verschillende reizen kwamen we uit bij Summum. Deze reis was één van de goedkoopsten, bezocht alle plaatsen waar we heen wilden en sprak ons het meest aan.
Tijdens onze reis hebben we een reisverslag bijgehouden. Dit was af en toe best lastig omdat het wel enige tijd en discipline kost je dagboekje elke dag bij te houden. Je moet dus echt tijd vrij maken hiervoor en dat is best lastig als er elk moment van de dag wel iets leuks te doen is of je juist even wilt bijkomen van alle indrukken! Maar we hebben volgehouden en hebben bijna elke dag in ons dagboek geschreven! Wil je een leuke herinnering aan je vakantie dan is dit een goede manier. Je onthoudt zo makkelijker kleine details en is dus erg leuk om nog eens door te lezen of om te gebruiken bij het schrijven van je fotoalbum of om een website te maken van je reis! We hopen dat iedereen die dit verslag leest onze reis een klein beetje kan meebeleven!

We hebben geprobeerd het reisverslag zo te schrijven dat je een goede indruk krijgt van Sri Lanka, de verschillende plaatsen die we bezocht hebben, het eten en de bevolking. Hierbij willen we wel benadrukken dat we onze ervaringen beschrijven en het kan voorkomen dat er enkele zaken verandert zijn. Zo kunnen de prijzen omhoog zijn gegaan, het restaurant dicht zijn of dat prachtige beeld kan niet te zien zijn in verband met herstelwerkzaamheden.

Naar Sri Lanka

Om 4.30 uur staan we op. Een half uurtje later worden we gebeld dat de taxi klaar staat om ons naar Schiphol te brengen, waar we een kwartiertje later zijn. We worden afgezet bij onze vertrekhal. Iemand van Summum overhandigt ons de tickets en we willen hierna gaan inchecken. Er is een probleem met de computers van Gulf Air. De drie vluchten worden nu apart ingeboekt en hierdoor zitten we niet naast elkaar op de Gulf Air vluchten. Dit zullen we echter in Londen kunnen regelen. We lopen nog even langs wat winkels en gaan dan naar de gate. Hier komt langzamerhand iedereen van onze groep, bestaand uit slechts 6 mannen en wel 15 vrouwen, aan. De vlucht van Amsterdam naar Londen verloopt snel en op Heathrow aangekomen gaan we met een aantal anderen naar de balie van Gulf Air om er voor te zorgen dat we naast elkaar kunnen zitten. Hier blijken de computers op Heathrow out of order te zijn en er kan dus niks voor ons worden geregeld. We lopen dus nog maar even rond en kletsen wat met onze medereizigers en na 2 uur gaan we naar de gate om in te checken. Hier moeten we heel lang wachten en in de rij komen we er achter dat 6 mensen de reis hebben gewonnen bij een prijsvraag in de Libelle! Eindelijk vertrekken we vanuit Londen naar Abu Dhabi. Een lange vlucht, maar we kunnen onderweg films kijken en we worden door de vriendelijke stewardessen van Gulf Air volgestopt met eten en drinken. Iets te laat komen we aan in Abu Dhabi. Het vliegveld van Abu Dhabi is heel erg mooi en er lopen veel mensen rond in, voor ons, aparte gewaden. Compleet in het wit (oliesjeik-achtig) of met felgekleurde tulbanden, we kijken onze ogen uit! Dan checken we in voor de laatste vlucht, naar Colombo! Vanaf de gate worden we met een bus naar het vliegtuig gebracht. We lopen ongeveer 5 meter van de gate naar de bus en worden bijna omver geworpen door de hitte! Het is 23.30 lokale tijd en het is echt snikheet! Maar ook de laatste vlucht verloopt voorspoedig.

Negombo

Omstreeks half zeven lokale tijd vliegen we boven Sri Lanka en het eerste wat ons opvalt is dat het zo groen is! Van boven is Sri Lanka heel groen, veel bomen en zeker geen kale, dorre bedoening. Bij de douane krijgen we een stempel en als iedereen zijn of haar bagage heeft, gaan we naar het halletje waar je geld kan wisselen. We besluiten om hier al een groot bedrag te wisselen zodat we de eerste dagen vooruit kunnen. 

Dan ontmoeten we Peter, onze reisleider. Hij neemt ons mee naar buiten, waar na even wachten naast een militaire controlepost twee busjes aan komen rijden. Onderweg naar het hotel in Negombo vertelt Peter wat algemene dingen over de reis en over Sri Lanka. We kijken veel naar buiten. Naar de chaos op de weg, de mensen, de dieren op de weg en de gebouwen. Na zo’n 20 minuten arriveren we bij het Sunflower Beach hotel, waar we 1 nachtje zullen overnachten. 

Hoewel we best moe zijn, besluiten we om eerst Negombo te gaan verkennen, daarna even te slapen en dan nog even te gaan zwemmen. We zien op het kaartje dat het ongeveer 4 km is naar het oude gedeelte van Negombo en besluiten om te gaan lopen. Maar na een kilometer valt het toch wel tegen door het warme weer en besluiten we om toch maar een tuk-tuk te nemen. We zeggen de jongen dat we naar het Nederlandse fort willen. Onderweg leidt hij ons langs een hindoetempel en vertelt wat over het hindoeïsme. Als hij ons bij het Fort afzet, biedt hij aan om een volledige rondrit door Negombo te geven. Na enige tijd begrijpt hij dat we echt zelf verder willen lopen vanaf het fort en we vragen hem de prijs voor het ritje. Na lang aarzelen en moeilijk kijken vraagt hij 100 rupee, ongeveer 1 euro. We geven hem ook nog fooi, maar beseffen dat we ook met veel minder af hadden gekund. 

Het Nederlandse Fort valt een beetje tegen en we besluiten om langs het water verder te lopen. We lopen langs wat huisjes, in Nederland zouden we onze fietsen er nog niet in zetten, waar de kippen los rondlopen. We zien allemaal vissen die liggen te drogen op juten zakken in de open lucht. We lopen verder door Negombo en komen uit bij de markt. Als we de markt oplopen wordt er van alle kanten naar ons geroepen. We kijken onze ogen uit: zoveel groente en fruit, zoveel kleuren. Ook de vis, zoals we die we eerder te drogen zagen liggen, ligt hier op de grond uitgestald. We zijn de enige buitenlanders op de markt en we worden door een jongen aangesproken die ons vertelt dat hij bij ons in het hotel werkt. Aangezien we hier al eens iets over hadden gelezen, geloven we de jongen niet. 

Op de weg terug komen we wat anderen tegen die eerst hebben geslapen en nu naar Negombo gaan. We wijzen ze de markt en nemen een tuk-tuk terug naar het hotel. Van half 12 tot half 3 slapen we. Daarna even lekker zwemmen en een stukje wandelen over het strand. 

Om 19.00 verzamelen we om te gaan eten in een Sri Lankaans restaurant. Peter heeft met de eigenaar geregeld dat we vooraf linzensoep krijgen, hierna komen er verschillende curries op tafel en papadam. Als toetje krijgen we vruchten met ijs. Na het eten gaan we met z’n allen bij elkaar zitten en praten even over de reis en over Sri Lanka zelf. Ook valt ons hier op dat er niemand van de groep rookt! Bij het hotel drinken we nog wat met Freek, Debby, Linda en Petra en we gaan rond 23.15 naar onze kamer om nog even de tassen in te pakken en rond 12 uur gaan we slapen.

Naar Anuradhapura

Wekker vergeten te zetten en daarom moeten we ons haasten om op tijd klaar te staan. Eerste stop: een kraampje langs de weg, waar we allemaal een kokosnoot leeg drinken. De man heeft geen rietjes maar stuurt er iemand op uit op een brommertje en enkele minuten later drinken we kokosmelk met een rietje. Maar… waar laat je die kokosnoot nou en dat rietje als de melk op is. Geen prullenbak, dus gewoon op de grond gooien. Het is voor ons raar, maar het went. We rijden naar Chilaw, een klein vissersplaatsje waar een vismarkt is. Hier lopen we rond tussen de vissenkoppen en ingewanden en worden achtervolgd door een man die ons ongevraagd een rondleiding geeft. We stoppen nog even in Puttalam om thee te drinken. 

Om 14.30 komen we aan in ons hotel in Anuradhapura met een tuin met uitzicht op Nuwara Wewa, de grootste watertank in de buurt (1200 hectare), waar we snel inchecken (mooie kamers). Om 16.00 uur vertrekken we naar Mihintale. Hier zien we voor het eerst apen en moeten we voor het eerst onze schoenen uit doen, petjes af doen en benen en schouders bedekken. Hier bekijken we een dagoba, een groot boeddhabeeld en beklimmen een rots om van het uitzicht te genieten. We hebben onze schoenen afgegeven bij de ingang en ze zijn voor enkele rupees ‘bewaakt’! 

Rond 18.30 gaan we weer terug naar het hotel en hier gaan we eerst nog even genieten van het heerlijke zwembad! Het is al donker als we er in liggen en boven ons vliegen de vleermuizen rondjes. Na het zwemmen gaan we eten. De meeste mensen eten ‘Westers’, een enkeling maakt gebruik van het rice and curry buffet. Rond 10 uur gaan we buiten zitten en drinken nog wat tot een uur of 12. Dan snel slapen want morgen gaan we weer een hele dag op pad.

Anuradhapura

Om 7.45 staan we op, ontbijten en rond 9.00 staan we klaar om met de bus naar het complex van Anuradhapura te rijden. We kopen hier een Cultural Triangle Ticket voor ongeveer €30, waarmee we verschillende plekken in Sri Lanka kunnen bezoeken. We gaan met de bus terug naar het hotel, om onze fietsen op te halen. De fietsen zijn niet allemaal in even goede staat, maar je kan er op fietsen. In colonne gaan we weer dezelfde weg terug naar het complex. We rijden dwars door Anuradhapura en een groep van 15 grote, blanke mensen op fietsen is voor de meeste Sri Lankezen wel een apart gezicht. Ook het feit dat het verkeer hier links rijdt leidde enkele keren tot verwarring! 

We zetten onze fietsen bij de ingang en lopen naar de Jetavanarama Dagoba. Deze is enorm en er wordt aan gewerkt door honderden Sri Lankezen. Ze klimmen via ijzeren buizen naar boven met stenen en cement. Met Amber en Tessy lopen we verder en komen langs wat vage ruïnes. We raken de weg een beetje kwijt en belandden uiteindelijk zelfs in iemands achtertuin! We gaan de fietsen halen, maar ook op de fiets is het erg moeilijk om de bezienswaardigheden te vinden. Uiteindelijk vinden we Ruvanvelisaya dagoba, die omringd is door vele stenen olifanten. Heel mooi om te zien. Hier komen we Frieke nog tegen en die verteld ons hoe we nog bij enkele andere tempels komen. We hebben het ondertussen erg warm en besluiten niet meer helemaal naar de andere kant van het complex te fietsen. Wel willen we nog langs de bodhi boom, maar hier komen we niet zo een twee drie bij, we worden zelfs ergens weggestuurd door de politie en we besluiten om terug te gaan naar het hotel om verkoeling te zoeken in het hotel. 

Als we aan het zwembad liggen bestellen we wat fruit and fruitjuices, die erg lekker zijn! Ook maken we een rondje door de tuin om alle bomen die er staan eens goed te bekijken. Langzamerhand druppelt de rest van de groep het hotel binnen en rond een uur of 5 volleyballen we met een groot gedeelte van de groep. Het gaat nog niet zo heel erg goed, maar we hebben de rest van de vakantie nog om te oefenen! 

Rond 18.00 uur gaan we met ongeveer 15 mensen naar een lokaal restaurantje in Anuradhapura. We belanden in een eetschuur met 1 tl-lamp aan het plafond en plastic folie over de borden (idee: hoef je ook niet af te wassen!) Er is een buffet voor 80 rupee (ja, ongeveer 80 eurocent). We scheppen op, pakken een flesje cola uit de koelkast en beginnen te eten. Het eten is heel erg heet en je proeft eigenlijk niets. Veel mensen rennen nog een keer naar de koelkast om drinken te halen en proberen de brand te blussen. Na een half uurtje staan we weer buiten, 300 rupee per persoon lichter en een verbrande tong rijker. 

Met z’n 7-en lopen we nog even het centrum in om te kijken of er een internetcafé open is. Het is nog aardig druk op straat, er zijn voornamelijk mannen. De enkele vrouwen die we zien, werken als verkoopster. Het internetcafé is dicht en we lopen dus weer terug naar het hotel waar we nog wat drinken en vroeg naar onze kamer gaan, rond 22.15, zodat we eindelijk eens ons reisverslag bij kunnen werken. De dagen zijn erg vol, nauwelijks met verplichte dingen, maar door alle leuke dingen die worden aangeboden en na het eten blijf je meestal even zitten bij de bar om wat te drinken. Voor je het weet is het tijd om te gaan slapen, want de volgende dag moet je weer vroeg op om weer allemaal leuke dingen te gaan doen.