Egypte & Jordanië 24 september t/m 15 oktober 2004

Na onze fantastische reis naar Sri Lanka begonnen we ons langzamerhand te oriënteren op een bestemming voor onze volgende reis. In januari hebben we de Vakantiebeurs in Utrecht bezocht en vele gidsen rijker vertrokken we weer naar huis.
Ook deze keer was de keus weer moeilijk. Lang dachten we aan Peru, eventueel in combinatie met Bolivia, maar ook Mexico, Canada en nog meer bestemmingen werden serieus overwogen. Uiteindelijk kwamen we uit bij een combinatiereis naar Egypte en Jordanië. Barry had al van jongs af aan een fascinatie met Egypte en dan met name de piramides. Ook Petra in Jordanië is een plek die we allebei graag wilden bezoeken. We zijn bij Shoestring uitgekomen, omdat dit de enige organisatie is die een uitgebreide combinatiereis aanbied met Egypte en Jordanië en voor een gunstige prijs.

Ook tijdens deze reis hebben we een reisverslag bijgehouden. En ook dit keer was dat af en toe best lastig, omdat het wel enige tijd en discipline kost je dagboekje elke dag bij te houden. In tegenstelling tot Sri Lanka waar we het echt bijna elke dag deden, was het dit keer om de paar dagen een update schrijven van de afgelopen dagen. Toch hebben we het ook dit keer weer volgehouden tot het eind om weer een leuk reisverhaal voor onze site te kunnen schrijven. We hopen natuurlijk weer dat iedereen die dit verslag leest onze reis een klein beetje kan meebeleven!

We hebben geprobeerd het reisverslag zo te schrijven dat je een goede indruk krijgt van Egypte en Jordanië, de verschillende plaatsen die we bezocht hebben, het eten en de bevolking. Vooral dit laatste was lastiger dan met de Sri Lanka reis, aangezien we minder met de lokale bevolking in contact zijn geweest gedurende deze reis. Het was, vooral in Egypte, heel erg gericht op de schitterende monumenten die verspreid over het land liggen. Dit was wel jammer, want hierdoor hebben we vooral een indruk gekregen van de bevolking door de handelaren die je overal ziet. En die handelaren zijn over het algemeen niet bijzonder vriendelijk, die zien je puur als geld.

Naar Caïro

Rond 10.00 vertrekken we richting de tram, we hebben een goede aansluiting op de trein en we zijn rond 11.30 op Schiphol. Hier laten we eerst onze tassen sealen en vervolgens lopen we naar de balie waar een Shoestring medewerker ons onze tickets overhandigd. Hier komen we even later ook onze eerste medereizigers tegen. Onderweg naar gate D4 komen we langs de dependance van het Rijksmuseum, leuk om even te bekijken, echte Hollandse schilderijen uit de Gouden Eeuw en van Jan Steen in het bijzonder.

We kunnen op tijd boarden, maar doordat er nog getankt moet worden vertrekken we uiteindelijk een half uur te laat. De vlucht verloopt prima, goed eten en een leuke film (Garfield). Rond 20.00 uur lokale tijd landen we in Amman. Onze eerste kennismaking met Jordanië is een beetje chaotisch. Er is namelijk niemand van Shoestring aanwezig om ons op te vangen of de weg te wijzen en dus organiseren we zelf alles een beetje. Langs de douane, stempeltje in het paspoort, onze tassen ophalen en dan op zoek naar een bus die ons naar ons hotel kan brengen. We worden een paar keer bijna de verkeerde bus ingestuurd. Niemand weet echt wat we moeten doen en dus wachten we buiten op een bus die ons naar ons hotel zal brengen. Na een half uur wachten komt er dan toch een bus die ons brengt naar ons hotel: Alia Gateway.

Het hotel ligt op enkele minuten rijden van het vliegveld en als we aankomen worden we door een chagrijnige receptiemedewerkster nog gewezen op het diner dat tot 22.30 voor ons klaarstaat! Snel de bagage naar de kamer, die er netjes uitziet, gebracht en weer naar beneden om te eten. Het buffet smaakt ons zeer goed en samen met Mirjam en Shirley kletsen we nog even. Toch op tijd naar bed, want morgen vliegen we door naar Egypte.

Caïro

Om 8.00 uur staan we op en na een douche gaan we ontbijten. Het buffet valt iets tegen na onze goede ervaring gisteren, maar een broodje met jam en een kopje thee smaken ons beiden goed. Op onze kamer maken we ons klaar om te gaan en net als we naar beneden willen gaan worden we gebeld dat de bus klaar staat en we snel moeten komen.

Op het vliegveld aangekomen wordt alle bagage weer gecontroleerd en zo gauw we zijn ingecheckt, zien we dat we een uur vertraging hebben. We lopen even rond in de winkels en wachten tot we vertrekken. In de lucht halen we nog enige tijd in waardoor we uiteindelijk een half uur te laat arriveren in Caïro. Hier worden eerst twee zegeltjes in onze paspoorten geplakt, ons visum. Vervolgens door de douane, de bagage ophalen en dan weer verzamelen en doorlopen naar ons busje. De bagage gaat bovenop en wij erin. Na enige tijd stelt onze gids zich voor: Essam. Hij zal ons in Egypte begeleiden. In Jordanië zullen we een andere gids krijgen. We gaan eerst naar het hotel, waar de bagage in een aparte ruimte wordt gezet. Onderweg maken we voor het eerst kennis met het hectische verkeer in Caïro. We waren al gewaarschuwd en het valt qua chaos nog wel mee, maar wat is het druk. In het hotel ontmoeten we ook de 7 reisgenoten, die wel rechtstreeks naar Caïro zijn gevlogen. Zij hebben al even kunnen wennen aan het Egyptische leven.

Voor ons is er geen tijd om ons op te frissen, omdat we naar de Citadel gaan en naar het Egyptisch museum. In de Citadel bekijken we de Mohammed Ali moskee. De moskee is prachtig en biedt werkelijk een oase van rust in het drukke Caïro. Vanaf de moskee heb je ook een prachtig uitzicht over de stad, we kunnen zelfs de piramides zien!

We gaan daarna snel door naar het museum. Eerst moet iedereen zijn camera afgeven. Essam geeft ons daaarna een korte rondleiding langs de in zijn ogen allerbelangrijkste hoogtepunten. Als laatste onderdeel van zijn rondleiding gaan we langs de kamer van de mummies. Essam gaat zelf niet mee. Het bekijken van de mummy kamer kost extra geld en hij zal het ongetwijfeld al vaak genoeg hebben gezien. In de mummykamer is ondermeer de mummy van Ramses II, de langst regerende farao.

Daarna gaan we door naar voor velen de belangrijkste kamer van het museum, die met enkele van de waardevolste schatten uit het graf van Toetanchamon, waaronder natuurlijk het bekende masker.

Het museum is heel erg groot en we hebben hier dan ook veel te weinig tijd. Barry zou hier graag nog een dag doorbrengen om alles rustig te bekijken. Echter, om 18.30 moeten we weer naar buiten en we keren terug naar het hotel. Hier krijgen we de sleutel van de kamer, die er redelijk uitziet. We hebben een koelkastje, dus we kunnen ons warm geworden water weer koelen, heel handig! Op de 10de verdieping van het hotel bevind zich het restaurant waar we gebruik maken van het buffet. Na het eten gaan we nog even naar de supermarkt op de hoek, om water in te slaan. Rond 23.00 liggen we op bed, morgen weer een drukke dag!

De piramides

Om 7.00 uur gaat de wekker en na het ontbijt vertrekken we naar de piramides! We rijden eerst nog langs een supermarkt om flessen water in te slaan en langs de bank voor diegenen die nog geld willen pinnen of wisselen. Hierna rijden we door naar Saqqara, om de trappiramide van koning Djoser te bekijken. Op het terrein zijn ook nog een graf, van Mere-Ruka en nog een aantal piramides, waaronder die van Titi. Hier gaan we even in. De gangen zijn allemaal erg laag, 1.20m of zo. Alleen in de kamers, die mooi gedecoreerd zijn, kunnen we staan.

Daarna gaan we door naar de bekendste monumenten van Egypte, de grote Piramides van Gizeh. De eerste waar we even rondkijken is de grootste, die van Cheops. De tweede piramide, van Chefren, is dit jaar gesloten. Hier rijden we dan ook snel voorbij. Op naar de derde piramide in Gizeh, die van Mycerinus. Dit is veruit de kleinste van de drie. Deze is te bezoeken, maar alleen Bas kiest er voor om dit te doen. Barry besluit de 20 minuten die we krijgen om er rond te kijken te gebruiken om wat foto’s te schieten van de andere 2, die vanaf iets verderop mooi te zien zijn. Ook nog even een foto van de 3 bij-piramides, die vlak achter de piramide van Mycerinus liggen.

We rijden door naar de grote Sfinx. Ook vanaf daar is weer een mooie foto te schieten, met de piramide van Chefren op de achtergrond en we kunnen de bijbehorende tempel even bezoeken. Ook hier hebben we weer niet veel tijd, want we moeten nog meer zien van Caïro.

We gaan naar de koptische wijk. De koptische kerk is echter gesloten in verband met verbouwingen. We kunnen dus alleen de hangende kerk te zien. Op zich is er niet veel te zien dat het een hangende kerk is. Het is wel een zeer aardige kerk.

Essam wil ons nog meenemen naar een parfumhuis, maar we willen liever naar het hotel toe. Essam verwachtte waarschijnlijk dat we in het hotel gingen eten, maar hier voelen we weinig voor en we spreken met Ria, Heleen, Shirley en Mirjam af om buiten het hotel te gaan eten. We lopen een tijd rond door de straten van Caïro en zien nog een markt en veel locals. We willen graag aan de Nijl eten en uiteindelijk komen we terecht bij een restaurant dat bij het Sheraton hotel hoort. Hier eten we shoarma en kofta en er is heerlijk vers gebakken brood! Na het eten gaan we nog even internetten en terug in het hotel drinken we nog wat in het restaurant. Morgen moeten we er weer vroeg uit, dus weer op tijd naar bed!

Met de trein naar Aswan

Om 5 uur worden we wakker gemaakt en na een snel ontbijt staan we klaar om naar het station te gaan. De trein vertrekt volgens schema om 7.20. We moeten een uur van te voren aanwezig zijn, want het gebeurd regelmatig dat treinen namelijk veel te vroeg zijn!

Als de trein er aan komt staat iedereen klaar om naar binnen te komen met tassen en al. Het instappen gaat prima en al snel heeft iedereen zijn plek gevonden. De reis naar Aswan is 940 kilometer lang en zal ongeveer 13 uur gaan duren. We slapen, lezen, puzzelen en kletsen wat en zo komen we de tijd wel door. Het valt ons nog reuze mee. Het laatste uur houden we ons met z’n 5-en bezig met cryptogrammen. We weten allebei de uren door te komen zonder naar de WC te hoeven. Deze schijnen erg smerig te zijn.

Om 20.10 komen we aan op het station in Aswan en iets later komen we aan bij ons hotel, het Orchide St. George. We hebben een klein kamertje maar het ziet er allemaal redelijk schoon uit. Om 21.00 meeting in het restaurant. Essam geeft ons info over wat we de komende dagen gaan doen en hoeveel dit allemaal gaat kosten. Na een half uur kunnen we weg en gaan we met een groep op zoek naar een restaurant, omdat we niet in het hotel willen eten. We komen uit bij het Aswan Moon restaurant en hier worden meteen tafels aan elkaar geschoven om ons plaats te laten nemen. Even later komt er nog een gedeelte van onze groep bij. We nemen allebei een pepersteak met rijst en het smaakt ons prima. Na het afrekenen naar het hotel waar we rond 23.30 op bed neerploffen.