Barcelona 19 t/m 24 september 2009

Na onze 5 maanden durende reis werd er allicht door veel mensen gedacht dat we dit jaar niet meer op reis zouden gaan, maar niets is minder waar. Barry was al met oud-collega's naar Riga geweest en nu werd het ook wel weer eens tijd voor een tripje met z'n 2-en. Vorig jaar waren we al even een dagje in Barcelona geweest en dat smaakte wel naar meer, vandaar dat we besloten naar Barcelona te gaan. Een paar weken terug hotel en vlucht geboekt en we kunnen.

Vorig jaar hadden we dus al een dag rondgelopen en al wel wat gezien en ook nog bijvoorbeeld Casa Mila bezocht, dat scheelde deze keer weer. Maar er bleef natuurlijk nog genoeg over: Casa Battlo, de Sagrada Familia, het Picasso museum en nog veel meer. Maar daarnaast hadden we genoeg tijd om gewoon te dwalen in de kleine straatjes, naar het strand te gaan en ook om lekker uit te slapen.

Barcelona

Gaudi, Gaudi en .... Gaudi (september 2009)

Zaterdagochtend staat de wekker al vrij vroeg, we gaan met het openbaar vervoer naar Schiphol en misschien wel een primeur voor ons, de reis erheen voorloopt voorspoedig. We hebben al ingechecked op het internet en hoeven dus alleen nog maar even de bagage af te geven. We zijn als eerste het vliegtuig in, het personeel staat nog niet helemaal klaar, en zitten op plaatsen 13E en 13F, bij de nooduitgang en vooral Barry heeft veel beenruimte, want hij heeft geen stoel voor zich. We komen op tijd in Barcelona aan en gaan met de trein naar Passeig de Gracia om vandaar naar ons hotel te lopen. We brengen de komende nachten door in het Europark hotel. Erg netjes, maar niet helemaal onze smaak, behoorlijk strak ingericht. Rond een uur of 4 lopen we het hotel uit en willen op weg naar de Arc de Triomf. Marianne vergist zich echter in de afslag en we komen bij een pleintje bij een van de universiteitsgebouwen uit. Maar even wat drinken dan, gezien het nog best warm is. Heel anders dan de voorspellingen is het gewoon heerlijk weer. Vervolgens gaan we via de Ramblas naar de haven en daarvandaan door allerlei kleine straatjes terug naar de Plaça de Catalunya en de Passeig de Gràcia en het hotel.

De volgende dag blijken de gordijnen het prima te doen, want als we om half negen wakker worden is het nog pikdonker op de kamer. Na het prima ontbijt lezenArc de Triomph we op de teletekst van BVN dat we een spektakelwedstrijd van Barcelona hebben gemist. Toch wel een beetje jammer dat we daar dan niet heen zijn geweest, maar we hadden geen zin in gehaast op de eerste dag. Iets na tienen gaan we op weg naar de Sagrada Familia. Vorig jaar al wel even langs gegaan, maar nu gaan we er ook in. De buitenkant is wel erg mooi, wat betreft de binnenkant zijn ze toch wel erg druk aan het verbouwen. Na een uurtje te hebben rondgelopen, lopen we nu wel naar de Arc de Triomf en via het stadspark naar een restaurantje om te lunchen. Daarna dwalen we door de oude stad. We komen onder meer langs het monument ter ere van de vrijheidstrijd van 1713/14, de Esglesia de Santa Maria del Mar, de kathedraal en veel leuke straatjes en pleintjes daar omheen. We bezoeken het Palau del Lloctinent en lopen daarna weer verder. We kijken even binnen bij Musee Frederic Marès en lopen dan weer naar de Ramblas. Die avond begint het te regenen en als we eten bij restaurant Brown 33 (erg lekker!) is het echt flink aan het regenen en onweren. Als we teruglopen naar het hotel is het ergste al wel weer voorbij, maar het is nog steeds behoorlijk aan het regenen.

La BoqueriaWe lopen naar de Ramblas en nemen een kijken bij La Boqueria, een van Europa's grootste markten. Het valt ons, na alle markten die we in Azië hebben gezien, wat tegen. Wel sfeervol, maar ook een hoop stalletjes niet in gebruik. We lopen verder door de stad, een tussenstop op Plaça Reial om wat te drinken en dan naar via diverse leuke straatjes naar de Esglesia de Santa Maria del Mar. We zijn net binnen of we moeten er al weer uit, dan maar even wat eten. Daarna bezoeken we de Casa de l'Ardiaca en dwalen heerlijk door de stad. 's Avonds lopen we nog even langs Casa Mila.

Dinsdag gaan we er ietsje vroeger uit, omdat we Casa Battló willen bezoeken en niet in de grote drukte willenCasa Battlo aankomen. Het valt inderdaad nog mee als we er zijn. Sinds enige tijd mag je ook verder omhoog. Het stukje op de audiotour is echter niet aangepast, dus we missen het bijna nog, als wordt verteld dat dit het einde is. Je kunt echter omhoog en dan komt het volgende nummertje ineens. Vandaag vallen twee zaken op. We zien meer Nederlanders dan de vorige dagen en ook veel schoolgroepen die allemaal opdrachten uitvoeren en over het algemeen niet echt geïnteresseerd zijn, waaronder een Nederlandse groep. Gelukkig is Casa Battló wel de moeite waard. Rond 11 uur even naar de kathedraal, die 's ochtends gratis te bezoeken is. De volgende stop is Palau Guell, sinds enige tijd is de kelder weer te bezoeken, maar helaas mag je nog steeds het dak niet op, met de karakteristieke Gaudi-torentjes. Je staat dus bijna langer in de rij dan dat je binnen bent. We lopen daarna weer naar Plaça Reial, waar we samen met nog flink wat toeristen in de rij gaan staan om lekker te kunnen lunchen bij restaurant Les Quinze Nits. Daarna is het Picasso museum aan de beurt. Naast een groot aantal werken van Picasso is er ook een tijdelijke expositie over de Nederlander Kees van Dongen, een vriend van Picasso. Na dit bezoek even wat drinken en dan lopen we via Plaça de la Vila de Madrid waar een paar Romeinse graven te bezichtigen zijn, over de Ramblas de Catalunya terug naar het hotel. 's Avonds eten we ook aan dit verlengstuk van de Ramblas. We lopen langs zowel Casa Battló en Casa Mila om foto's te maken en dan weer terug naar het hotel.

Woensdag is het alweer de laatste volledige dag in Barcelona. Met de metro gaan we naar Lesseps, om vandaar naar Park Guell te lopen, waar we een ruim uurtje Torre Agbarrondlopen, vooral op plekken waar we vorig jaar niet waren geweest. Met de metro gaan we snel naar de Torre Agbar, wat best een lelijk gebouw is van dichtbij en daarna op naar het strand. We eten wat bij de Carpe Diem Lounge Club en hangen daarna nog wat rond op het strand. Rond een uur of drie lopen we terug naar het centrum. Nog best een stuk, dus we drinken wat bij een schattig klein cafeetje, waar we ook wat churros eten. Dan weer terug naar het hotel en dan 's avonds na het eten gaan we naar Plaça de Sant Jaume, waar op het Ajuntament een laserprojectie is ter ere van La Merce, hèt grote feest in Barcelona. Na de show lopen we naar het plein bij de kathedraal, waar een schijnbaar bekende flamengo-artiest optreedt, gezien de drukte en het enthousiasme van het publiek. Daarna lopen we nog even langs Plaça de Catalunya, waar ook muziek is.

Op de laatste ochtend dan toch maar de wekker gezet om op tijd uit de checken. We moeten ook nog weer inpakken. Na het uitchecken drinken we wat bij Cafe Fiorino. We sluiten af waar het vorig jaar begon. Dit was het cafeetje dat we als eerste zagen van Barcelona toen we uit de metrogangen kwamen. We zijn ruim op tijd op het vliegveld en staan vooraan in de rij, waardoor we weer op 13E en 13F kunnen zitten. De vlucht gaat weer voorspoedig en ook het openbaar vervoer werkt redelijk mee, waardoor we rond half acht weer lekker thuis zijn. Onze korte vakantie naar Barcelona zit er helaas weer op.